Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΥΚΛΟΥΣ ΚΑΝΕΙ

Tο μέγεθος της αξίας δεν το ορίζει η παρουσία αλλά το "ανυπόφορο" της απουσίας...

Πλούσιος άνθρωπος δεν είναι εκείνος που έχει τα περισσότερα, αλλά εκείνος που χρειάζεται τα λιγότερα

Όταν τολμάς χάνεις λίγο το βήμα σου
Όταν δεν τολμάς χάνεις τον εαυτό σου.....

Ευτυχία δεν είναι να κάνεις πάντα αυτό που θέλεις,
αλλά να θέλεις αυτό που κάνεις..

Ουδείς ασπονδότερος εχθρός εκ του ευεργηθέντος αχάριστου

Όταν πολεμάς για την λεφτεριά,είσαι κιόλας ελεύθερος - Ν. Καζαντζάκης

Όταν έχεις οποιοδήποτε πρόβλημα,
δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνεις, είναι κάτι που πρέπει να μάθεις.

ΑΡΑΖΩ. Άρα ζω!!!!!!

Ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις τα όνειρα σου να βγουν αληθινά, είναι να ξυπνήσεις...

Ο φόβος δημιουργεί μεγάλη σκιά σε μικρά αντικείμενα.

Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής,
είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται

Καθοριστικό ρόλο σε μια εξαπάτηση δεν παίζει η μαεστρία του απατεώνα, αλλά η διάθεση του θύματος να εξαπατηθεί.

Η ελεύθερη γνώση είναι η γνώση των ελεύθερων

Η ανάρτηση θεμάτων από άλλους ιστότοπους δεν σημαίνει αυτόματα και την αποδοχή μας!

Επίσης δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το περιεχόμενο ενυπόγραφων κειμένων ή σχολίων.

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Γιάννης Βαρουφάκης: Το κούρεμα δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται και ανάπτυξη

 Hellenic Mail
«Άρα ό,τι και να λέει ο κ. Σόϊμπλε θα αποδεχθεί ένα κούρεμα, θέλει δε θέλει, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Όχι γιατί θα του το επιβάλλουμε εμείς αλλά γιατί η πραγματικότητα είναι ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Δεν είναι θέμα ούτε νόμων, ούτε πρόθεσης, ούτε και θέμα προτιμήσεων αλλά είναι η πραγματικότητα. Είναι σαν να πηγαίνεις κόντρα στη βαρύτητα». Αυτό υποστηρίζει στη Mailκαι τον Θάνο Σιαφάκα, ο καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ Γιάννης Βαρουφάκης. 
Γιατί δεν αρκεί το κούρεμα ώστε να γίνει το χρέος βιώσιμο; Τι περισσότερο χρειάζεται να γίνει;
Θα σας απαντήσω με ένα παράδειγμα. Η Ισπανία που είναι μια πτωχευμένη χώρα, όπως και η Ελλάδα, είχε ένα πάρα πολύ χαμηλό χρέος, χαμηλότερο και από της Βρετανίας και της Γερμανίας, όταν ξέσπασε η κρίση. Παρόλα αυτά πτώχευσε. Η πτώχευση προκύπτει όταν ο ρυθμός ανάπτυξης μιας χώρας είναι πολύ χαμηλός σε σχέση με το ρυθμό αποπληρωμής των χρεών, δηλαδή με το επιτόκιο που καταβάλλει μια χώρα.
 Όταν αυτά τα δύο νούμερα βρίσκονται σε μια ισορροπία, για παράδειγμα όταν σε μια χώρα αυξάνεται το εθνικό εισόδημά της κατά 2% και παράλληλα πληρώνει επιτόκια 2,5% τότε τα δύο βουνά, το βουνό χρέος και το βουνό του εθνικού εισοδήματος αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό, τότε το χρέος είναι βιώσιμο. Όταν ο ρυθμός αύξησης του χρέους είναι πολύ μεγαλύτερος από την αύξηση του εισοδήματος, και στην περίπτωση της Ελλάδας το εθνικό εισόδημα μειώνεται κατά 7-8%, και η αύξηση του χρέους έχει θετικό πρόσημο, καταλαβαίνουμε ότι η ψαλίδα μεγαλώνει. Οπότε το ζήτημα δεν είναι μόνο να κουρευτεί το χρέος και να μικρύνει το ένα «βουνό χρέος» αλλά το θέμα είναι η παράλληλη αύξηση των δύο βουνών. Χρειάζονται λοιπόν δύο πράγματα κούρεμα και ανάπτυξη. Η ανάπτυξη δεν θα έρθει με εύκολα λόγια και οι επενδύσεις δεν θα έρθουν από τον ιδιωτικό τομέα ή τις άλλες χώρες της Ευρώπης, όσο η Ελλάδα συνεχίζει να θεωρείται μια μαύρη τρύπα. Αναπτυξιακά κεφάλαια θα έρθουν μόνο από έναν οργανισμό όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Θα πρέπει να υπάρξει δηλαδή σύγκλιση των ρυθμών αποπληρωμής με τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Ωστόσο έχουμε δεδομένη τη στάση της Γερμανίας, αφού ο κ. Σόϊμπλε δεν θέλει να ακούσει για κούρεμα. Η Γερμανία θα υποχωρήσει;
Αν είχαμε μια κυβέρνηση που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της, τότε θα αναγκαζόταν ο κ. Σόϊμπλε να δεχτεί και αυτός μια μύγα στο σπαθί του. Εάν η Γερμανία μπορούσε να εκπαραθυρώσει την Ελλάδα από το ευρώ θα το είχε κάνει από τον περασμένο Απρίλιο αλλά δε μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Άρα ό,τι και να λέει ο κ. Σόϊμπλε θα αποδεχθεί ένα κούρεμα, θέλει δε θέλει, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Όχι γιατί θα του το επιβάλλουμε εμείς αλλά γιατί η πραγματικότητα είναι ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Δεν είναι θέμα ούτε νόμων, ούτε πρόθεσης, ούτε και θέμα προτιμήσεων αλλά είναι η πραγματικότητα. Είναι σαν να πηγαίνεις κόντρα στη βαρύτητα, δεν μπορείς να τα καταφέρεις όσο και να το θέλεις. Οπότε χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που να μπορεί να πει «Nein» στον κ. Σόϊμπλε. Ο κ. Σόϊμπλε μπορεί να λέει ότι το κούρεμα των χρεών μας απέναντι στους Γερμανούς φορολογούμενους και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι παράνομο, όμως τότε ο νόμος πρέπει να αλλάξει γιατί η πραγματικότητα δεν πρόκειται να αλλάξει. Από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή το γνωρίζουμε αυτό.

Εσείς έχετε μιλήσει και για ένα «Μoratorium» αποπληρωμής χρεών προκειμένου να βρεθεί ένας κεκαλυμμένος τρόπος να κάνει πίσω η Γερμανία.
Ναι ακριβώς. Μπορούμε προσχηματικά να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε ο κ. Σόϊμπλε να αποδεχτεί την πραγματικότητα. Κάτι τέτοιο μπορούμε να το κάνουμε. Αν δηλαδή δε θέλει να μιλήσει για κούρεμα, τότε μπορούμε να βάλουμε τη λύση ενός «moratorium». Ο ρυθμός αποπληρωμής του χρέους θα πρέπει να συνάδει με το ρυθμό αύξησης του εισοδήματος. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Ακούσαμε την κ. Λαγκάρντ να μιλάει για την ανάγκη μιας πραγματικής λύσης την Τρίτη. Βλέπετε να έρχεται αυτή η πραγματική  λύση μέχρι τότε ή θα έχουμε μια ακόμα εμβαλλωματική λύση;
Σε καμία περίπτωση. Θα δοθεί μια ψεύτικη λύση όσο συνεχίζει η ελληνική κυβέρνηση να μη συμπαρίσταται στην κ. Λαγκάρντ. Είναι μεγάλο έγκλημα αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή. Έχουμε μια τεράστια ρήξη μεταξύ των δανειστών μας και η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί αυτή τη ρήξη για να στηρίξει την κ. Λαγκάρντ, η οποία για δικούς της λόγους, που έχουν να κάνουν με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΔΝΤ εκτός Ευρώπης και συγκεκριμένα στην Ασία όπου είναι αναξιόπιστο και η κ. Λαγκάρντ προσπαθεί να επανακτήσει την αξιοπιστία του ΔΝΤ στην Ασία, λέγοντας την αλήθεια για την Ευρώπη. Και η ελληνική κυβέρνηση αντί να το χρησιμοποιήσει αυτό και να συνταχθεί με την κ. Λαγκάρντ για να διασπάσει την τρόικα σε πολιτικό επίπεδο με στόχο την δημιουργία συνθηκών που να δίνουν μια ευκαιρία στην Ελλάδα για ανάπτυξη και για σταθεροποίηση της κατάστασης, καθόμαστε και παρακολουθούμε το «match» ανάμεσα στην κ. Λαγκάρντ και τον κ. Σόϊμπλε σαν να μη μας αφορά.

Γιατί καθυστερούν να μας δώσουν τη δόση;
Δυστυχώς τη δόση θα την πάρουμε. Κάποια στιγμή θα μας τη δώσουν. Αν θυμάστε μετά τους Δίδυμους Πύργους, η CIA ανακάλυψε το λεγόμενο μαρτύριο του «waterboarding» δηλαδή της προσομοίωσης πνιγμού. Φέρνει έναν κρατούμενο στα πρόθυρα του πνιγμού, μετά τον αφήνει να πάρει μερικές ανάσες και πάλι από την αρχή. Πριν φτάσουμε στον «πνιγμό» θα μας δώσουν τη δόση. Όμως αυτή η δόση θα είναι δηλητηριώδης, δεν πρέπει να την πάρουμε γιατί εντάσσεται σε μια εντελώς άκρως προβληματική και μη βιώσιμη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εσείς πιστεύετε ότι το δημόσιο μπορεί να καλύψει τα έξοδά του, αν δεν πάρουμε τη δόση;
Βεβαίως. Μόνο αν δεν πάρουμε τη δόση θα μπορεί να καλύψει τα έξοδά του. Όσο και αν φαίνεται περίεργο αυτό. Γιατί αν πάρουμε τη δόση, τα χρήματα δε θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τα έξοδα του δημοσίου. Η δόση θα πάει σε μια μη λελογισμένη ανακεφαλαιοποιήση των τραπεζών και θα χαθούν αυτά τα χρήματα στη μαύρη τρύπα των τραπεζών, δεδομένου ότι θα γραφτούν στο δημόσιο χρέος. Όλοι θα γνωρίζουν ότι οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με τεράστια χρηματικά ποσά από το ελληνικό Δημόσιο. Αυτά λοιπόν τα χρήματα θα πάνε χαμένα, αφού οι τράπεζες θα είναι συνδεδεμένες με ένα Δημόσιο που ετοιμάζεται για πτώχευση. Θα τα έχουν πάρει λοιπόν οι τράπεζες, αλλά θα έχουν εγγραφεί στο ελληνικό χρέος, το οποίο και είναι μη βιώσιμο. Τα υπόλοιπα χρήματα της δόσης θα πάνε για την αποπληρωμή των δανείων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επομένως η νέα δόση δεν θα βοηθήσει σε τίποτα το ελληνικό Δημόσιο ούτε την ελληνική οικονομία αλλά ακριβώς το αντίθετο, θα τη βλάψει. Μην ξεχνάμε ότι θα πάρουμε μέτρα 11,5 δισ. μέχρι το 2013 που θα μειώσουν πάρα πολύ το ΑΕΠ. Ενώ με μόλις 2,5 δισ. σε μέτρα θα μπορούσαμε να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό, αν εξαιρέσουμε τα τοκοχρεολύσια, ώστε το ελληνικό Δημόσιο να μπορεί να ζει για 6-7 μήνες χωρίς δάνεια. Και να χρησιμοποιηθεί αυτή η ανάσα των 6-7 μηνών για να διαπραγματευτεί με την Ευρώπη.

Όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εσείς θα θέλατε ιδιωτικά κεφάλαια και καταθέτες να ενισχύσουν τις τράπεζες;
Όχι αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει, γιατί κανένας δεν θα πάει να δώσει χρήματα στις πτωχευμένες τράπεζες που είναι εξαρτημένες από ένα πτωχευμένο Δημόσιο. Αλλά για να γίνει ανακεφαλαιοποίηση και αυτά τα χρήματα να μη χαθούν, πρέπει τα χρήματα που θα δοθούν από την Ευρώπη να μην καταγραφούν στο ελληνικό δημόσιο χρέος. Να γίνει δηλαδή μια απεξάρτηση, αποσύνδεση της τραπεζικής κρίσης από την κρίση του δημόσιου χρέους είτε αφορά την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιρλανδία κλπ.

Ο κ. Σαμαράς έβαλε ως ορόσημο το 2013, όπου θα δούμε τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης. Εσείς πώς βλέπετε αυτή την εκτίμηση;
Οι Βρετανοί έχουν μια έκφραση για τα γουρούνια που πετάνε. Θα ήθελα να τη χρησιμοποιήσω στη συγκεκριμένη περίπτωση γιατί πιστεύω ότι ταιριάζει απόλυτα. Μπορεί να θέλουμε να πετάξουμε αλλά δεν θα πετάξουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Θα 'θελα να γκρεμίσω τις πυραμίδες του μυστηρίου και της σιωπής που υπάρχουν γύρω από το πρόσωπό σου.

Μην πασχίζεις να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας , αλλά άνθρωπος αξίας.

ΠΑΙΔΕΙΑ είναι αυτό που μένει αφού ξεχάσεις αυτά που έμαθες στο σχολείο

Η ζωή είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια.

Έχω την δική μου γνώμη , αλλά δεν συμφωνώ πάντα μαζί της.

Αμα θέλω έχω θέληση...... Αλλά δεν θέλω

Παλιά ήμουν αναποφάσιστος,
αλλά τώρα πια δεν είμαι σίγουρος.

Μην αφήνεις αυτό που σε τρώει , να χορτάσει!!!

Η σάτιρα που ενοχλεί , δεν είναι η άδικη αλλά η εύστοχη σάτιρα

Ήρθαν τα αύρια να διώξουν τα σήμερα

Χαμένος δεν είναι αυτός που έπεσε , αλλά αυτός που δεν προσπάθησε να σηκωθεί!!
Πάμπλο Γκαρσία

Όταν υπάρχει κάτι που δεν το ξέρεις,
πως ξέρεις ότι δεν υπάρχει;

Ποιος είναι μεγαλύτερος εγκληματίας, αυτός που ληστεύει μια τράπεζα ή αυτός που την ιδρύει;

Ο κόσμος είναι επικίνδυνος, όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό,
αλλά εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν χωρίς να κάνουν τίποτα.

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε,
τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε

O άνθρωπος ούτε θηρίο είναι ούτε θεός. Είναι ον πολιτικό.

To έγκλημα είναι το ίδιο αποτρόπαιο όποιος και αν το διαπράττει.

ΕΑΜ - ΕΛΑΣ – ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Βρε, ένα κλαδί σπάει, δύο δεν σπάνε. Να είστε ενωμένοι.

Ότι εύχεσαι για μένα, να το δώσει διπλό ο θεός σε σένα!!

Δεν είμαι χοντρός.....
Είμαι κοντός για το βάρος μου

Ημουν Άθεος μέχρι που ανακάλυψα ότι είμαι Θεός
(Θεός+Κλήτος = Θεόκλητος)

Να είστε προσεκτικοί όταν διαβάζετε βιβλία για την υγεία.
Μπορεί να πεθάνετε από τυπογραφικά λάθη

Το να κόψεις το τσιγάρο είναι το ευκολότερο πράγμα.
Εγώ το 'χω κόψει τουλάχιστον δέκα φορές

Το σεξ μεταξύ δύο ανθρώπων είναι ένα πολύ όμορφο πράγμα. Μεταξύ πέντε είναι φανταστικό...

Δημόσιος υπάλληλος είναι εκείνος που έχει ένα πρόβλημα για κάθε λύση.

Ευνούχοι ενωθείτε. Δεν έχετε τίποτα να χάσετε!!

Οι γυναίκες χρειάζονται ένα λόγο για να κάνουν σεξ.

Οι άντρες απλά χρειάζονται ένα μέρος.

Κουμουνιστής είναι εκείνος που δεν έχει τίποτα και θέλει να το μοιραστεί με όλο τον κόσμο.

Mην πατάτε το χόρτο. Kαπνίστε το !

Μην τα περιμένετε όλα από την αστυνομία. Χτυπηθείτε μόνοι σας.

Μην απαξιώνετε την αυτοϊκανοποίηση. Είναι σεξ με κάποιον που αγαπάω

Οι γυναίκες είναι θησαυρός. Γι’ αυτό πρέπει να τις θάβουμε!

Μια από τις προκαταλήψεις του ανθρώπινου νου είναι το γεγονός ότι η παρθενιά θεωρείται αρετή.

Σε παρακολουθώ

Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

Ζωντανά αποτελέσματα ποδοσφαίρου

Οι πιο προσφατες ειδησεις απο Blogs. Ξενες αναδημοσιευσεις κειμενων & φωτογραφιων απο ιστολογια.

Ανοικτη Διακυβερνηση » Διαβουλευσεις

Ανοικτη Διακυβερνηση » Προσκλησεις