Νέο μνημόνιο έως το 2017 συστήνει η τρόικα ως αντίδοτο στις αστοχίες του κρατικού προϋπολογισμού, ζητώντας έτσι να προστεθούν και ..επισήμως άλλα δύο χρόνια σκληρής λιτότητας στις πλάτες των Ελλήνων, αλλά και να παραταθεί η επιτήρηση από τους πιστωτές μας
Από τους ελέγχους που έκαναν στα δημόσια οικονομικά οι ελεγκτές της τρόικα, συμπέραναν ότι οι Έλληνες δύσκολα θα καταφέρουν φέτος να ξεπεράσουν το σκόπελο του ελλείμματος, πετυχαίνοντας τους στόχους που έχουν θέσει.
Στις επαφές που είχαν με τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισαν ανέφικτο να μπορέσει φέτος η χώρα μας να μειώσει το έλλειμμα στα 17 δισ. ευρώ από 24,1 δισ. ευρώ που έφτασε το 2010.
Από τις προβολές σε έσοδα και δαπάνες που έκαναν οι τεχνοκράτες της τρόικα το έλλειμμα του 2011 κλείνει στο 9,4% έναντι στόχου 7,4%, που προβλέπει ο προϋπολογισμός της Αθήνας.
Η επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμού για το 2011, απαιτεί κατά τους ίδιους μέτρα που θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ.
Έτσι, συστήνουν επέκταση του Μεσοπρόθεσμου κατά δύο ακόμη χρόνια, έως το 2017, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η σοβαρή ύφεση.
Οι άνθρωποι της τρόικα εκτιμούν ότι η Ελλάδα θέλει τουλάχιστον μία εξαετία για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 1% το 2017, αντί του 2015, που θα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα.
Οι αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα θα σημάνουν αναδιανομή των μέτρων στο πακέτο των 26 δισ. ευρώ που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση για την περίοδο 2012-2015.
Θετικό είναι πάντως ότι ορισμένες παρεμβάσεις, που είχε προγραμματιστεί να γίνουν φέτος ή το 2012, ενδεχομένως να πάνε προς τα πίσω, από τη στιγμή που η κατάσταση στην αγορά με την ύφεση που πλήττει την οικονομία, δεν επιτρέπει περαιτέρω μέτρα. Μια τέτοια εξέλιξη δηλαδή μπορεί να «χαλαρώσει» την ανάγκη άμεσης και σκληρής εφαρμογής κάποιων μέτρων.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών προτείνουν να αξιολογηθεί εκ νέου το πακέτο λιτότητας, προκειμένου να συνυπολογιστούν και τα δύο επιπλέον έτη προσαρμογής που θα δοθούν στην Ελλάδα.
Την πρόταση να καταρτιστεί Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα εξαετούς διάρκειας (2012-2117) θα συζητήσει λοιπόν, η κυβέρνηση με τους αξιωματούχους της τρόικας, που καταφθάνουν αύριο ή την Τετάρτη το αργότερο στην Αθήνα.
Στο κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας θα υπάρχει ένα νέο πρόσωπο: Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Ματίας Μορς, που αντικαθιστά τον κ. Σερβάς Ντερούζ. Τον Γερμανό εμπειρογνώμονα θα πλαισιώνουν το πρωί της Τρίτης στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών οι γνωστοί κ.κ. Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).
Η αποστολή ολοκληρώνεται την Τετάρτη 18 Μαΐου. Δεν είναι γνωστό εάν θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η προηγούμενη Συνέντευξη, τον Φεβρουάριο και την δυσφορία που προκάλεσαν στην κυβέρνηση οι αποκαλύψεις των ξέων σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις των 50 δις. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου