Η έκθεση των γερμανικών τραπεζών ανέρχεται στα 19 δισ. ευρώ, ενώ για τις γαλλικές τράπεζες σε 15 δισ. ευρώ.
Όπως επισημαίνει το Reuters, οι τράπεζες δεν κατάφεραν να περιορίσουν όσο θα ήθελαν την έκθεση τους στο ελληνικό χρέος, καθώς δεν μπορούσαν να βρουν αγοραστές, παρά τη μεγάλη πτώση των τιμών.
Επιπλέον δεν μπορούν να ασφαλίσουν αυτά τα ομόλογα, καθώς το κόστος ασφάλισης (CDS) έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα και συνεπώς ασύμφορα επίπεδα.
«Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των τραπεζών είναι ανήμπορη να κάνει το παραμικρό», δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος τραπεζίτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Η προστασία είναι πολύ ακριβή και οι αγορές για αυτά τα ομόλογα δεν έχουν ρευστότητα. Αυτό που μπορούν να κάνουν τώρα είναι να κλείσουν τα μάτια τους και να ελπίζουν», προσέθεσε.
«Για πολλές τράπεζες, ο χειρότερος εφιάλτης τους φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα», είπε στέλεχος επενδυτικής τράπεζας. «Γνωρίζουμε σήμερα ότι ο ελληνικός καπνός ήταν στην πραγματικότητα φωτιά και πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν να έχουν μεγάλη έκθεση», σημείωσε.
«Τα CDS έχουν ξεπεράσει το επίπεδο που θα προχωρούσες σε αντιστάθμιση του κινδύνου», σχολίασε, τέλος, ένας άλλος αναλυτής που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος. «Είναι πιο εύκολο απλά να δεχτείς το πλήγμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), τα δάνεια γερμανικών και γαλλικών τραπεζών στην Ελλάδα (σε δημόσιο και διωτικό τομέα) στα τέλη του 2010, υποχώρησαν στα 87 δισ. ευρώ, έναντι 100 δισ. ευρώ περίπου στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Η συνολική έκθεση των τραπεζών στη χώρα μας διαμορφώθηκε σε 160,9 δισ. ευρώ, από 184 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2010.
Ο μεγαλύτερος ξένος δανειστής παραμένει η Γαλλία (53 δισ. ευρώ) και ακολουθούν η Γερμανία (34), η Βρετανία (13,1) και οι ΗΠΑ (7,4 δισ. ευρώ).
Η συνολική έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2010 ήταν 252,1 δισ. δολάρια.
Διαβάστε περισσότερα http://24newslines.blogspot.com/2011/05/100.html#ixzz1NS1jx0IW
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου