Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΥΚΛΟΥΣ ΚΑΝΕΙ

Tο μέγεθος της αξίας δεν το ορίζει η παρουσία αλλά το "ανυπόφορο" της απουσίας...

Πλούσιος άνθρωπος δεν είναι εκείνος που έχει τα περισσότερα, αλλά εκείνος που χρειάζεται τα λιγότερα

Όταν τολμάς χάνεις λίγο το βήμα σου
Όταν δεν τολμάς χάνεις τον εαυτό σου.....

Ευτυχία δεν είναι να κάνεις πάντα αυτό που θέλεις,
αλλά να θέλεις αυτό που κάνεις..

Ουδείς ασπονδότερος εχθρός εκ του ευεργηθέντος αχάριστου

Όταν πολεμάς για την λεφτεριά,είσαι κιόλας ελεύθερος - Ν. Καζαντζάκης

Όταν έχεις οποιοδήποτε πρόβλημα,
δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνεις, είναι κάτι που πρέπει να μάθεις.

ΑΡΑΖΩ. Άρα ζω!!!!!!

Ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις τα όνειρα σου να βγουν αληθινά, είναι να ξυπνήσεις...

Ο φόβος δημιουργεί μεγάλη σκιά σε μικρά αντικείμενα.

Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής,
είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται

Καθοριστικό ρόλο σε μια εξαπάτηση δεν παίζει η μαεστρία του απατεώνα, αλλά η διάθεση του θύματος να εξαπατηθεί.

Η ελεύθερη γνώση είναι η γνώση των ελεύθερων

Η ανάρτηση θεμάτων από άλλους ιστότοπους δεν σημαίνει αυτόματα και την αποδοχή μας!

Επίσης δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το περιεχόμενο ενυπόγραφων κειμένων ή σχολίων.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΑΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΖΕ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ!!!

Ένα αυτοκίνητο, παράνομα παρκαρισμένο στην περιοχή των Εξαρχείων είχε προκαλέσει απίστευτο μποτιλιάρισμα. Ο γερανός της Τροχαίας δεν μπορούσε να προσεγγίσει το σημείο προκειμένου να το απομακρύνει και οι κάτοικοι και οι περαστικοί αποφάσισαν να δώσουν μόνοι τους λύση. Το πήραν στα χέρια και το αναποδογύρισαν.
http://www.iefimerida.gr/

CATASTROIKA. Ένα Ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου και της Κατερίνας Κιτίδη


Οι δημιουργοί του Debtocracy, του ντοκιμαντέρ που είδαν τουλάχιστον δύο εκ. άνθρωποι, επιστρέφουν με μια νέα παραγωγή.
Η CATASTROIKA αναζητά τις συνέπειες από την ολοκληρωτική εκποίηση μιας χώρας.
Εξετάζοντας παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων και απορρύθμισης στις πιο αναπτυγμένες χώρες της Δύσης προσπαθεί να προβλέψει τι θα συμβεί
αν το ίδιο μοντέλο εφαρμοστεί σε μία χώρα υπό καθεστώς επιτήρησης. Διαβάστε περισσότερα...
Ένα ντοκιμαντέρ με άδεια ελεύθερης διανομής και αναμετάδοσης, στο οποίο μπορείς και εσύ να συμμετέχεις. Γίνε συμπαραγωγός...

Ανακοίνωση του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς

1η ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, ΜΟΥΣΕΙΟ 10.30 πμ

Εργαζόμενοι/ες, άνεργοι/ες, συνταξιούχοι, νέοι και νέες
Απεργούμε, γιατί δεν έχουμε καμία αυταπάτη για το ρόλο της κυβέρνησης της τριμερούς μνημονιακής συνεργασίας των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ - ΛΑΟΣ. Από την πρώτη στιγμή με τις αποφάσεις και τις πρακτικές απέδειξε ότι της δόθηκε από την τρόικα, τους τραπεζίτες και τις πολιτικές δυνάμεις του μνημονίου καθαρή πολιτική εντολή για το διάστημα της θητείας της. Να εφαρμόσει τις μέχρι τώρα συμφωνίες με την τρόικα και τους εφαρμοστικούς τους νόμους (να κάνει δηλαδή απολύσεις στο δημόσιο, να εφαρμόσει την εργασιακή εφεδρεία, να κόψει μισθούς και συντάξεις, να κλείσει σχολεία και νοσοκομεία, να εισπράξει τα χαράτσια και να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία). Επίσης να εγκρίνει  τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012, που είναι ο πιο αντικοινωνικός μετά την μεταπολίτευση, τη νέα μνημονιακή σύμβαση της υποτέλειας και το μνημόνιο λεηλασίας του λαού και της χώρας μας που θα την συνοδεύει.
Η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ είναι μια κυβέρνηση της τρόικας, της Μέρκελ και του Σαρκοζί, των τραπεζών, του ντόπιου πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου και όχι μια κυβέρνηση που εκλέχτηκε από τον ελληνικό λαό. Είναι σαν να ανέλαβαν απευθείας τη διακυβέρνηση της χώρας η τρόικα, η Γερμανία και το κεφάλαιο.
Με τους αγώνες μας μπορούμε να ανατρέψουμε και αυτήν την κυβέρνηση και τις αντεργατικές πολιτικές της. Μπορούμε επίσης να ανοίξουμε το δρόμο για να αναδειχτεί μια αριστερή προοδευτική κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση, που θα στηρίζεται στους αγώνες, στο λαϊκό κίνημα και σ’ ένα ευρύ πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο με πυρήνα τις ενωμένες δυνάμεις της Αριστεράς καθώς και σ’ ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα. Που θα ακυρώσει τις μνημονιακές συμφωνίες, και θα ανοίξει μια άλλη θετική διέξοδο για το λαό και τη χώρα μας με ορίζοντα το σοσιαλισμό. Μια διέξοδο που θα βασίζεται στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, με την αξιοποίηση όλων των απαραίτητων εργαλείων (αθέτηση πληρωμών στους τοκογλύφους πιστωτές στο πλαίσιο μιας συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους  και διεθνής λογιστικός έλεγχος), στην εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και στην διάθεση των πόρων που θα εξοικονομηθούν για ανάπτυξη, παραγωγική ανασυγκρότηση, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εισοδηματική ενίσχυση των λαϊκών στρωμάτων.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ΣΤΙΣ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ  ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ.

΄Η ΑΥΤΟΙ ΄Η ΕΜΕΙΣ

To Γραφείο Τύπου

Παγκόσμια καταστροφή βλέπει το 2012 η Citigroup!


Τις πλέον ζοφερές εκτιμήσεις για την προοπτική όχι μόνο της ευρωπαϊκής, αλλά συνολικά της παγκόσμιας οικονομίας παρουσιάζει στην τελευταία της έκθεση για το 2012 η Citigroup.
Σε ειδικό report με τίτλο “Global Economic Outlook and Strategy - Prospects For Economies And Financial Markets In 2012 And Beyond” ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi κ. Willem Buiter ούτε λίγο, ούτε πολύ υποστηρίζει πως μέσα στον επόμενο χρόνο θα χρεοκοπήσουν Ελλάδα και Πορτογαλία, θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική αξιολόγηση Αυστρίας, Βελγίου, Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας, ενώ θα ακολουθήσει, σε ορίζοντα 2 ετών, η υποβάθμιση των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας!.
Στην ίδια έκθεση που συναγωνίζεται σε … καταστροφολογικά σενάρια κι αυτούς ακόμα τους χρησμούς του διάσημου Νουριέλ Ρουμπινί, περιγράφονται «πολιτικοί κίνδυνοι που θα ενταθούν το 2012 και εκλογικές αναμετρήσεις σε μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες», ενώ καταγράφονται και «γεωπολιτικές ανησυχίες για τις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής και της Ασίας».
Στον αντίποδα οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν πως η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση δεν θα διαλυθεί, ενώ η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια στο 0,5% το 2012.
Πάντως ο ρυθμός ανάπτυξης για την Ευρώπη θα είναι αρνητικός κατά 1,2% το 2012.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, η Citigroup εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε καθεστώς ύφεσης και το 2012 και το 2013 έως και 2015 (!), ενώ «βλέπει» και αυξημένη την πιθανότητα απόσχισης από τη ζώνη του ευρώ …

Η συνέντευξη τύπου του Α. Τσίπρα

Εργασιακή εφεδρεία, μνημόνιο, νέα δανειακή σύμβαση, ΔΕΗ και συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών, στο επίκεντρο της συνέντευξης τύπου του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη.


Αυτή είναι η Ελλάδα

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

IIF: Ορίστηκε η επιτροπή για τη διαπραγμάτευση του χρέους

Σχηματίστηκε η επιτροπή που θα διαπραγματευτεί με αξιωματούχους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ελλάδα για τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου απομείωσης του 50% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές.
"Προεδρεύοντες της επιτροπής θα είναι ο κ. Charles Dallara, διευθυντής του IIF και ο κ. Jean Lemierre, σύμβουλος του προέδρου της BNP Paribas", αναφέρει ανακοίνωση του IIF.
To IIF έχει συστήσει μια ομάδα ιδιωτών πιστωτών και επενδυτών που περιλαμβάνει "τον κύριο όγκο των ομολογιούχων του ιδιωτικού κλάδου", σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Η λίστα των συμμετεχόντων σε αυτή την ομάδα περιλαμβάνει μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικά ταμεία και άλλα funds. Από τους πιστωτές αυτούς, μόνο μερικοί θα εκπροσωπούνται στην επιτροπή.
"Η δουλειά μας θα βασιστεί στην εθελοντική συμφωνία που συνήφθη στις Βρυξέλλες και προβλέπει το εθελοντικό haircut 50% επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές  αλλά και τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου με 30 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του PSI", δήλωσε ο Lemierre.
Τα μέλη της επιτροπής του IIF συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα κι ελπίζουν στην επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό.


Πηγή:www.capital.gr

Τί το τόσο κακό έκαναν οι φιλοχουντικοί ευέλπιδες υπουργέ μου;

Της Τζένης Κ.

Το ότι ορισμένοι ευέλπιδες μερακλώσανε μετά από τη γιορτή του Πολυτεχνείου και κρατήσανε το ίσο του επικεφαλής τους που νοστάλγησε ο άνθρωπος την Εθνοσωτήριο κι είπε να ερμηνεύσει ένα σχετικό τραγουδάκι, δεν είναι και προς θάνατον… Τουλάχιστον εμένα δε με ενοχλεί. Συνήθισα. Και πιστεύω ακράδαντα ότι δε βρέχει «σταγονίδια». Απλώς μας φτύνουνε… Πιστεύω επίσης ότι είναι άδικο να οδεύει προς αποποινικοποίηση η φούντα και όχι η Χούντα… Κακώς διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους οι αρθρογράφοι μεγάλων εφημερίδων που, κατά τα λοιπά, χαιρετίζουν και τη «φορετή» μας, μονιμότερη του προσωρινού, κυβέρνηση. Τραγικά ειρωνική βρίσκω ότι είναι η δήλωση του Υπουργού Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλου με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό: «Δεν θα γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε συμπεριφορά παρέκκλισης από τις αρχές της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ελευθερίας». Κι εσύ ο ίδιος, υπουργέ μου, προϊόν παρέκκλισης από τις αρχές της Δημοκρατίας είσαι. Αν θυμάμαι καλά, στις τελευταίες εκλογές, το κόμμα σου εμαυρίσθη. Στο μεταξύ μάλιστα, τα πράγματα στη χώρα άλλαξαν άρδην…, αλλά δε ζητήθηκε η γνώμη των αποκάτω για την υπουργοποίησή σου, σωστά; Επιπλέον, αυτό το περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλύτερα να μην το πιάσουμε ως θέμα. Ανθρώπινα δικαιώματα είναι η ζωή, η ελευθερία, η εργασία και η περιουσία. αλλά έχετε όλοι μαζί παρεκκλίνει σημαντικά από τις αρχές τους… Κι ετούτη την ώρα που μιλάμε, η τρίτη γωνία του σκαληνού τριγώνου της συγκυβέρνησης είναι ακροδεξιά… Ένα τραγουδάκι ματζόρε θα με πειράξει λοιπόν; Λαλάτε το ευέλπιδες… Από μουσική, ακόμα κι από κακοστρατευμένη μουσική δε βλάφτηκε ποτέ κανείς.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι ο Υπουργός δε με ακούει. Θέλει να τιμωρήσει τα καημένα τα παιδιά που απλώς μουσικοποιήσανε ένα σύμπτωμα της καθολικής νόσου. Θα πέσουνε άγριες ποινές. Σας μεταλαμπαδεύω όλες τις σχετικές πληροφορίες, μήπως προλάβουμε και παρέμβουμε και αποσοβηθούν οι τραγικές εξελίξεις. Όσοι συμμετείχαν λοιπόν στο εμβατηριακό χάππενινγκ της 17ης Νοέμβρη θα υποβληθούν σε:

Γαργάρες και κομπρέσες και αγιασμό με το «Eau sauvage» του Dior για απαλλαγή από τη χουντική δυσοσμία.
Πολύωρο τροχάδην στο προαύλιο της Σχολής Ευελπίδων με ταυτόχρονη αναφώνηση προσβλητικών εκφράσεων, όπως: «Πτου κακά!», «Πιπέρι στη γλώσσα μου!», «Ο Απρίλης είναι ο μήνας ο κακός!»
Υποχρεωτική εντρύφηση στο Μαρξ, προκειμένου να επιτευχθεί το σωστό ιδεολογικό ισοζύγιο.
Υποχρεωτική "λησμόνηση" (διά κατακεφάλων) του Μαρξ, για να μη γίνει και καμιά ζημιά εκ του αντιθέτου.
Υποχρεωτική αποτρίχωση με φωτόλυση, ύπνος με σατέν πυζάμες και σεμινάρια από τους FAB5 για την αποβολή της στρατιωτικής κουλτούρας.
Εκμάθηση κλασικής μουσικής, σολφέζ, αρμονίας, ντικτέ, σύνθεσης κλπ, προκειμένου να εκλεπτυνθεί το κριτήριο και να απορρίπτονται οι κανίβαλες μουσικές επιλογές…

Οργανωθείτε να σταματήσουμε το δημοκράτη Αβραμόπουλο. Είναι αδίστακτος…

Επίσκεψη Α. Τσίπρα στον ΑΗΣ Καρδιάς

Τεστ για τη δραχμή

Πηγή : τα ΝΕΑ

Για προετοιμασία των αγορών συναλλάγματος για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή (Currency Market Tests for the Return of Drachma) κάνει λόγο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal».

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η ICAP Plc αποκάλυψε χθες ότι δοκιμάζει συστήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή. «Οι προετοιμασίες έχουν επικεντρωθεί στον καθορισμό της σχέσης μεταξύ της δραχμής και άλλων νομισμάτων και πως θα διαμορφωθούν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες», δήλωσαν στελέχη της εταιρείας που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο σύστημα διατραπεζικών νομισματικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η ICAP δοκιμάζει συστήματα που θα επέτρεπαν στις τράπεζες να κάνουν συναλλαγές σε δραχμή έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Ωστόσο, διευκρίνισαν πως τα μέτρα που ελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες είναι προληπτικά και ότι δεν θα πραγματοποιηθούν συναλλαγές σε δραχμή εκτός και αν το απαιτήσουν οι συνθήκες της αγοράς.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, και η CLS Bank International, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στις τράπεζες να διακανονίσουν τις συναλλαγές τους σε νομίσματα, πραγματοποιεί τεστ προσομοίωσης για μια ενδεχόμενη διάλυση του ευρώ.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Λεβεντογέννα Κρήτη - Δενδρολίβανος ο Φαρμακευτής

Μια ταινία του Ανδρέα Σιαδήμα με τους Πέτρο Φυσσούν , Νίκο Γεωργάκη και Αθηνά Μαξίμου

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Fitch: Υποβάθμιση 8 ιταλικών τραπεζών

Στην υποβάθμιση οκτώ ιταλικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, με αρνητικές προοπτικές, εξαιτίας των κινδύνων από την μείωση της κερδοφορίας των τραπεζών.
Πρόκειται για τις τράπεζες: Banca Popolare di Sondrio, Credito Emiliano, Banca Popolare dell' Emilia Romagna, Banca Popolare di Milano, Credito Valtellinese, Veneto Banca, Banca Popolare di Vicenza και Banca Popolare dell' Etruria e del Lazio


Την γνώμη τους λένε οι άνθρωποι (Fitch).
Μην παρασύρεστε !!!!!
Εξάλου αυτό επικαλούνται και στο

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ντοκιμαντέρ για την οικονομική κρίση

Το εξαιρετικό (και πολυβραβευμένο) ντοκιμαντέρ του Charles Ferguson
 με τίτλο «Inside Job» ξεσκεπάζει τους υπαίτιους της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε από την Αμερική το 2008, εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και κρατάει τη χώρα μας ακόμη δέσμια των δανειστών μας...
Στο ντοκιμαντέρ αυτό που περιλαμβάνει συνεντεύξεις πολιτικών, δημοσιογράφων και ισχυρών οικονομικών στελεχών, σκιαγραφείται η παρακμή του καπιταλιστικού συστήματος και η διαπλοκή των οικονομικών και πολιτικών παραγόντων...

Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τους πραγματικούς υποκινητές της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και την απληστία της Γουόλ Στριτ και των golden boys της Goldman suchs.

Σκηνοθεtημένο από τον Charles Ferguson.

Εκπαιδεύοντας τον χαρακτήρα των παιδιών. Πρόγραμμα Αρετή

Ενημερωτική εκδήλωση για την "εκπαίδευση" του χαρακτήρα των παιδιών, μέσω του προγράμματος "Αρετή".

12 βασικές αξίες του προγράμματος Αρετή που πρέπει να διαμορφώνουν την εθνική κουλτούρα

Πώς να προστατέψετε τα χρήματά σας από μια χρεοκοπία...

Πηγή : capital.gr


1) Πώς να προστατέψετε τα χρήματά σας από μια χρεοκοπία.
 
Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να ελέγξει τη χρεοκοπία και καταρρεύσει τους προσεχείς μήνες; Αρκούν οι «πατριωτικές» κορώνες για να εξασφαλίσουν τις συντάξεις των γερόντων και τις οικονομίες μιας ζωής των ανθρώπων της εργασίας;
Σχεδόν βέβαιο είναι πως οι σοσιαλιστικές «κορώνες», από κοινού με τις ψευδαισθήσεις πως το προνόμιο της εκτύπωσης κάποιου νομίσματος χωρίς αξία αρκεί για την ευημερία, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο χάος και ανέχεια. Τα είδαμε στη σοβιετία παλιότερα και τα βλέπουμε στην Κορέα και τη Βενεζουέλα τα αποτελέσματα...
Οι ανόητοι ακροδεξιοί που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος με τις θεωρίες συνωμοσίας και τον λαϊκισμό τους, είναι πιθανότερο όταν βρεθούν προ της αδυναμίας να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις, να επιλέξουν να φύγουν προς τα μπρος, όπως έκανε το 1897 ο πομφόλυγας του λαϊκού πατριωτισμού Δηλιγιάννης ή η Χούντα το ’74 στην Κύπρο. Πάντα η ανοησία και κούφιος πατριωτισμός καταλήγουν σε εθνικές καταστροφές...


Τα καταφύγια

Τα ασφαλή καταφύγια περιουσιακών στοιχείων ποικίλουν ανάλογα την συγκυρία και την εποχή.
Στις καλές εποχές τα ομόλογα εξασφαλίζουν υψηλές αποδόσεις και αποτελούν σίγουρες επενδύσεις. Οι καταθέσεις είναι σίγουρες αλλά γράφουν χαμηλά επιτόκια...
Τα ακίνητα κινδυνεύουν μόνο σε ειδικές συγκυρίες σαν αυτή που διανύουμε.
Ο χρυσός αποτελεί άριστη λύση για εποχές κρίσεων και πολέμων, αλλά δεν δίνει τόκους και μερίσματα, ενώ απαιτεί κόστος φύλαξης...
Πριν από μερικά χρόνια όταν κάποιος ήθελε να επαινέσει τα ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία μιας μετοχής την παρουσίαζε με ομόλογο. Οι καταθέσεις ήταν επίσης πολύ ασφαλείς. Οι τελευταίες γενιές στην Ελλάδα δεν είχαν γνωρίσει κάποια μεγάλη χρεοκοπία ή νομισματική αλλαγή όπως το κόψιμο του ενός κατοστάρικου στα δυο...
Για δεκαετίες στην Ελλάδα οι τράπεζες και οι μετοχές τους θεωρούνταν ο ασφαλέστερος τρόπος διαφύλαξης του αποταμιεύματος και συμμετοχής στην οικονομική πρόοδο της χώρας.



Καταθέσεις στην Ελλάδα

Οι καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες τυπικά δεν κινδυνεύουν αν κρατικοποιηθούν οι τράπεζες. Κινδυνεύουν όμως να μετατραπούν σε κάποιο εθνικό νόμισμα αν η χώρα εκδιωχτεί ή αποφασίσει οικειοθελώς να αποχωρίσει από το ευρώ. Αυτό σημαίνει πως με τα χρήματα που κάποιος σήμερα μπορεί να αγοράσει μια αγελάδα μετά θα αρκούν για να αγοράσει μερικές μπριζόλες για τα κάρβουνα...
Οι τόκοι των καταθέσεων φορολογούνται ήδη και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως ένα κράτος σε αδιέξοδο δεν θα φορολογήσει και τις καταθέσεις. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα κράτος κλεπτών και απατεώνων σαν το δικό μας, διοικούμενο από ανθρώπους που εισήλθαν στην πολιτική για να πλουτίσουν οι ίδιοι βολεύοντας και τους πελάτες τους.
Οι καταθέσεις που φυλάσσονται σε τραπεζική θυρίδα κινδυνεύουν από μια απόφαση του κράτους, οι θυρίδες να ανοίγουν μόνο με την παρουσία αρμόδιων κρατικών υπαλλήλων. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί αν επιστρέψουμε στη δραχμή...
Οι καταθέσεις στο σπίτι όμως κινδυνεύουν από τους διαρρήκτες.
Άγνωστο είναι το τι θα συμβεί με τις καταθέσεις αν υπάρξει μια λύση διπλού νομίσματος, όπως αναφέρουν κάποια σχέδια εσχάτως.
Επίσης ένα μελλοντικό δικτατορικό καθεστώς μπορεί να παραβιάσει όλες τις διεθνείς συμφωνίες και να δημεύσει τις καταθέσεις μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία. 
Ένα καθεστώς επίσης μπορεί να δημεύσει την περιουσία κάποιου δια της πλαγίας, «κατασκευάζοντας» π.χ. μια κατηγορία εναντίον του για φοροδιαφυγή...
Οι καταθέσεις εξασφαλίζουν επιτοκιακή απόδοση και το κεφάλαιο δεν κινδυνεύει από τις διακυμάνσεις των αγορών σε ομαλές συνθήκες.


Καταθέσεις εξωτερικού

Οι καταθέσεις σε κάποιες χώρες του εξωτερικού σε αυτή τη συγκυρία μοιάζουν περισσότερο ασφαλείς καθώς δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι συμφωνίες με χώρες του εξωτερικού αφορούν την φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων και όχι την φορολόγηση των καταθέσεων.
Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε π.χ. να ζητήσει από Έλληνες πολίτες που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει, να πληρώσουν κάποιο πρόστιμο με την απειλή ίσως της κατάσχεσης άλλων περιουσιακών στοιχείων... Αυτό όμως για να γίνει θα χρειαστεί σημαντικές πολιτικές ανατροπές καθώς η πλειοψηφία αυτών που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό που δεν δικαιολογούνται από τα νόμιμα έσοδα, είναι στελέχη της διεφθαρμένης κομματοκρατίας.


Ομόλογα Ελληνικού δημοσίου

Προς το παρόν το «κούρεμα» είναι εθελοντικό και αυτό σημαίνει πως όποιος ιδιώτης δεν θέλει δεν «κουρεύεται». Αν αυτό αποτύχει όμως και πάμε σε ένα υποχρεωτικό «κούρεμα», τα ελληνικά ομόλογα θα χάσουν σημαντικό μέρος της αξίας τους, είτε τα κρατούν Έλληνες στα χέρια τους στην Ελλάδα, είτε ξένοι είτε Έλληνες στο εξωτερικό.


Ομόλογα ξένα κρατικά

Αν δεν χρεοκοπήσει η ξένη χώρα, τα ομόλογα αυτά δεν κινδυνεύουν. Τα πιο αξιόπιστα ομόλογα είναι τα Γερμανικά όσο το ευρώ είναι σκληρό και ο πληθωρισμός χαμηλός. Με υψηλότερο πληθωρισμό στο μέλλον, τα παλιά ομόλογα με χαμηλές αποδόσεις, θα υποστούν απώλεια αξίας στην δευτερογενή αγορά.
Γενικώς τα ομόλογα δεν αποτελούν καλή επένδυση σε περιβάλλον κρατικών χρεοκοπιών και υψηλού πληθωρισμού.
Τα αμερικάνικα ομόλογα στο βαθμό που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το πρόβλημα χρέους με «κοπή» φρέσκου χρήματος δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα απώλειας κεφαλαίου, αλλά μόνο της πιθανής αρνητικής απόδοσης στο μέλλον αν ο πληθωρισμός ξεπεράσει τις ονομαστικές αποδόσεις.
Με τα αμερικάνικα ομόλογα ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα, αν αλλάξουν οι ΗΠΑ πολιτική και αντί της κοπής χρήματος αποφασίσουν να κάνουν αναδιάρθρωση του χρέους τους. Στην περίπτωση αυτή εσείς θα πάθετε τη ζημιά που σας αναλογεί, ενώ η Κίνα μπορεί να επιστρέψει στη προ 20ετίας απομόνωσή της καθώς είναι πιθανό να εισέλθουμε σε μια περίοδο νέου προστατευτισμού.
Αν κάποιος διατηρεί ξένα ομόλογα σε ελληνική τράπεζα, μια μελλοντική κυβέρνηση θα μπορούσε να του κατασχέσει ή να τα δημεύσει μέσω υπέρμετρης φορολόγησης.


Χρυσός σε χαρτί

Με τον όρο χρυσός σε χαρτί εννοούμε την κατοχή μετοχών ή συμβολαίου παραγώγων ή αμοιβαίων με σημείο αναφοράς το κίτρινο μέταλλο.
Κανονικά κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει περιουσιακά στοιχεία είτε στην Ελλάδα ή το εξωτερικό βάσει διεθνών συμφωνιών.
Αν όμως μια μελλοντική κυβέρνηση αποφασίσει να δημεύσει τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών της μπορεί να το πετύχει μέσω φορολόγησης ή πλεκτανών με φορολογικές παραβάσεις.
Αν η μερίδα κατοχής των προϊόντων αυτών είναι στο εξωτερικό τότε μια ελληνική κυβέρνηση στο βαθμό που το γνωρίζει το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να εκβιάσει με κατασχέσεις ή προσωπική φυλάκιση. Είναι ακραίο σενάριο που αφορά μόνο την περίπτωσης μια δικτατορίας. Τότε όμως και αυτοί που δεν έχουν τίποτα στο εξωτερικό θα δραπετεύουν κολυμπώντας όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις.


Χρυσός σε φυσική μορφή

Μιλάμε για χρυσό σε μπάρες ή νομίσματα. Είναι το πιο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο ακόμη απέναντι και στο ενδεχόμενο δικτατορίας που θέλει να κρατικοποιήσει τα πάντα.
Αν όμως φυλάγεται σε τραπεζική θυρίδα κινδυνεύει, καθώς ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση μπορεί να δώσει εντολή οι τραπεζικές θυρίδες να ανοίγουν με τη συνοδεία εφοριακού ή κρατικών υπαλλήλων που θα ελέγχουν το περιεχόμενο.
Ο χρυσός σε φυσική μορφή όταν φυλάσσεται στο σπίτι κινδυνεύει από τους κλέφτες και μαζί με αυτόν κινδυνεύει και η ζωής σας.
Ο χρυσός δεν δίνει κάποια απόδοση, όπως π.χ. τα ομόλογα, οι καταθέσεις και οι μετοχές. Επίσης ακολουθεί μακροπρόθεσμους ανοδικούς και καθοδικούς κύκλους. Π.χ. όποιος αγόρασε χρυσό στα υψηλά του 1980 σε πραγματικές τιμές ακόμη δεν έχει πάρει τα λεφτά του πίσω, παρά την διπλάσια ονομαστική τιμή από τα υψηλά του ’80.


Μετοχές

Οι μετοχές ακολουθούν ανοδικούς και καθοδικούς μακροπρόθεσμους κύκλους γύρω από μια επίσης μεταβαλλόμενη πραγματική αξία της εταιρείας που αντιπροσωπεύουν, άλλοτε υπερβάλλοντας αυτής και άλλοτε υπολειπόμενες...
Μακροπρόθεσμα, με βάση τη στατιστική από τις μετοχές έχει κινδυνέψει κάποιος μόνο στις περιπτώσεις που η εταιρεία χρεοκοπήσει ή βγει από το χρηματιστήριο με δημόσια προσφορά.
Επίσης σε καθεστώτα δικτατοριών οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κρατικοποιούνται, τα χρηματιστήρια κλείνουν και οι μετοχές όσο ήταν έντυπες έκαναν για ταπετσαρία. Τώρα ούτε γι’ αυτό...
Οι μετοχές αντιπροσωπεύουν επιχειρήσεις με πάγια και know how παραγωγής προϊόντων που έχουν αξία χρήσης και αξία ανάγκης από τους ανθρώπους. Όσο υπάρχουν οργανωμένες κοινωνίες οι άνθρωποι θα χρειάζονται προϊόντα τα οποία τα κατασκευάζουν οι επιχειρήσεις οι οποίες θα κερδίζουν από αυτά. Οι μετοχές είναι το μέσο συμμετοχής σε αυτές τις επιχειρήσεις.
Οι μετοχές των εταιρειών που θα επιβιώσουν από την ελληνική κρίση της χρεοκοπίας θα βρουν την ευκαιρία να παράξουν κέρδη και να γράψουν υψηλές πάλι τιμές.
Από τις μετοχές κινδυνεύει όποιος τις αγοράσει ψηλότερα κατά την διάρκεια ενός καθοδικού κύκλου και τις πουλήσει ακόμη χαμηλότερα επειδή θα πανικοβληθεί.
Το κράτος μπορεί να φορολογήσει περισσότερο τα μερίσματα και τα κεφαλαιακά κέρδη από την αγοραπωλησία μετοχών.


Μετοχές στο εξωτερικό

Στις ΗΠΑ π.χ. για τους Αμερικάνους φορολογούνται τα κεφαλαιακά κέρδη, για τους κατοίκους εξωτερικού όχι. Αν οι ΗΠΑ γίνουν δικτατορία,  οι εταιρείες θα κρατικοποιηθούν και οι μετοχές δεν θα έχουν καμιά αξία.
Αν είστε Έλληνας και αγοράσετε ξένες μετοχές από μια τράπεζα της Ελβετίας, δεν κινδυνεύετε από τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Αν τις αγοράσετε από χρηματιστηριακή της Κύπρου κινδυνεύετε μόνο από ένα νέο Αττίλα, τις επιπλοκές μια επιστροφής της Κύπρου στο εθνικό της νόμισμα ή τη συνεργασία των Κυπριακών αρχών με τις ελληνικές.


Ακίνητα

Τα ακίνητα κινδυνεύουν από την υψηλή φορολογία όπως τώρα που δεν γίνεται επί των εσόδων που αποφέρουν,, αλλά επί του εμβαδού τους και της αντικειμενικής τους αξίας.
Το μέτρο αυτό αποτελεί ένα πρώτο βήμα δήμευσης ιδιωτικής περιουσίας. Σαν αποτέλεσμα θα έχει την προσφορά πολλών ακινήτων για πώληση και μέσω αυτής την πτώση των τιμών τους.
Τα ακίνητα σε αυτή τη συγκυρία στην Ελλάδα κινδυνεύουν και από την αδυναμία πολλών νοικοκυριών να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια. Οι τράπεζες κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να βγάλουν τα σπίτια αυτά σε πλειστηριασμούς και το μέγεθος της προσφοράς θα πιέσει τις τιμές. Τότε θα είναι η καλύτερη περίοδος για αγορές ακινήτων.


Αυτοκίνητα

Φίλοι της στήλης που έχουν ζήσει την πτώση των ανατολικών χωρών μου έχουν περιγράψει πως την περίοδο που οι εισαγωγές καυσίμων στερεύουν τα αυτοκίνητα ακινητοποιούνται και πωλούνται σε τιμές εξωφρενικά χαμηλές, καθώς στην αγορά υπάρχει και έλλειψη τροφίμων και άλλων βασικών ειδών.
Φυσικά σε αυτή την περίπτωση θα εμφανιστούν έμποροι που θα αγοράζουν εδώ αυτοκίνητα με μερικά κατοστάρικα και θα τα πουλάνε στο εξωτερικό για μερικά χιλιάρικα.
Η Ελλάδα δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο της πλήρους κατάρρευσης και ευχόμαστε να μην φτάσει ποτέ. Η απουσία ικανής πολιτικής ηγεσίας, αλλά κυρίως κοινωνίας που αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και είναι ικανή να υποστηρίξει και να πειθαρχήσει σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη σωτηρία της χώρας, θα πρέπει να μας προβληματίζει και να μας καθιστά προνοητικούς...



Σας έκανα την καρδιά μαύρη το ξέρω, αλλά καλύτερα να προετοιμαστούμε και ας πάει χαμένη η προετοιμασία, παρά να συλληφθούμε εξ’ απήνης… Στην αρχή αυτής ης κρίσης πίστευα πως η πολιτική ηγεσία και η κοινωνία θα διαγνώσουν σωστά τα δεδομένα και θα κάνουν όσα πρέπει, όπως συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δυστυχώς έπεσα εντελώς έξω και βλέπω την κατάσταση να χειροτερεύει.

Ο κ. Παπαδήμος είναι καλύτερη λύση που διαθέτουμε, αλλά μάλλον έφτασε αργά. Η λύση Παπαδήμου θα είχε αποτέλεσμα αν είχε προκύψει στις αρχές του 2010 με μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με αυξημένες εξουσίες.


2) Είδηση σοκ ή καλή είδηση;

Η είδηση της χθεσινής μέρας είναι το σοκ της είδησης της ανεπιτυχούς δημοπρασίας των 10ετών γερμανικών ομολόγων. Όταν και η Γερμανία δεν μπορεί να δανειστεί χαμηλά οι αγορές δεν πιστεύουν πως υπάρχει κίνδυνος γερμανικής χρεοκοπίας, αλλά πως η Γερμανία θα αναλάβει μέρος του ευρωπαϊκού χρέους και αυτό σημαίνει υψηλότερα επιτόκια λόγω αύξησης του ρίσκου.


3) Απίστευτα σκάνδαλα στα ελληνικά τραίνα...

Αγαπητέ κ. Στούπα,

Το παρακάτω μου το έστειλε η κόρη μου που δουλεύει σε καναδική Τράπεζα στο Λονδίνο. Πιθανόν να το ξέρετε ήδη, όμως – επί της ουσίας – δείχνει με παράδειγμα την επικρατούσα νοοτροπία στο «ευρύτερο δημόσιο», καθώς και το υποκριτικό (για να μην πω τίποτα χειρότερο), πολλών εκφραστών του αντιμνημονιακού μπλοκ και εσχάτως της «εθνικής υπερηφάνειας».

Ευχαριστώ,

Κ. Λ.

Πηγή:www.capital.gr

Με αβγά υποδέχτηκε η Λέσβος τον Αδωνη Γεωργιάδη

Χρειάστηκε να φυγαδευτεί δύο φορές από την αστυνομία κατά την επίσκεψή του
Με αβγά υποδέχτηκε η Λέσβος τον Αδωνη Γεωργιάδη
Διαφορετική περίμενε την πρώτη του επίσκεψη σε νησί ευθύνης του χαρτοφυλακίου του ο κ. Αδ. Γεωργιάδης
 
Με αβγά και πορτοκάλια «υποδέχθηκαν» διαδηλωτές την Πέμπτη στη Μυτιλήνη τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Άδωνη Γεωργιάδη, όπως μεταδίδουν τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Οπως αναφέρουν, κάτοικοι του νησιού συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και επιχείρησαν να «εισβάλουν» στο κτίριο με αποτέλεσμα να φυγαδευτεί ο κ. Γεωργιάδης.
Ο δεύτερος αποκλεισμός του έγινε λίγη ώρα αργότερα έξω από το κτίριο του τηλεοπτικού σταθμού «Αρχιπέλαγος» όπου ο υφυπουργός έδινε συνέντευξη. Και σε αυτή τη περίπτωση οι αστυνομικοί φυγάδευσαν τον κ. Γεωργιάδη.

Κατά την αποχώρηση του διαδηλωτές πέταξαν προς το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο υφυπουργός αβγά και πορτοκάλια που έπεσαν στο οδόστρωμα.

Ο υφυπουργός, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επεσήμανε πως δεν θα μείνει κανένα νησί χωρίς πλοίο και εξέφρασε την άποψη πως θα είναι ευτυχής εάν κατά την παρουσία του στο υπουργείο καταφέρει να λύσει έστω ένα πρόβλημα σε κάθε νησί. Σημείωσε ακόμη πως είχε συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους του συλλόγου εργαζομένων της Γενικής Γραμματείας καθώς επίσης με τοπικούς φορείς και τις τοπικές Αρχές της Μυτιλήνης.

Ο κ. Γεωργιάδης επέστρεψε στην Αθήνα λίγο μετά τις 7 το απόγευμα και σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα επισκέψεις και σε άλλα νησιά του Αιγαίου
Σχόλιο : 
Καλή αρχή κύριε υφυπουργέ. Στην πραγματική ζωή δεν υπάρχει η αποδοχή του τηλεαστέρα των μεσημεριανάδικων , ούτε του life style. Γι αυτό η προσδοκία σου να λύσεις ένα πρόβλημα σε κάθε νησί να μεταβληθεί στο να μην δημιουργείς πρόβλημα σε κάθε νησί που θα πηγαίνεις!!!

Ο Παπαδήμος, η Τριμερής και ο Τσόμσκι


Ο Παπαδήμος, η Τριμερής και ο Τσόμσκι
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα: 17/11/2011

Χρειάστηκαν λίγα μόλις 24ωρα έως ότου δύο χώρες της Μεσογείου, η Ελλάδα και η Ιταλία, βρεθούν με ένα μη εκλεγμένο πρωθυπουργό, ο οποίος τυχαίνει να είναι και μέλος της περιβόητης Τριμερούς Επιτροπής – ενός πανίσχυρου λόμπι επιχειρηματιών, τραπεζιτών και πολιτικών. Πρόκειται, ίσως, για τη σημαντικότερη παρουσία που έχει πετύχει η Επιτροπή στη διεθνή σκηνή από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, όταν είχε σχεδόν απόλυτο έλεγχο στην κυβέρνηση Κάρτερ.

Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου και δεκάδες ιστοσελίδες παρουσίασαν αφιερώματα στη λεγόμενη Trilateral Commission – την Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν, επίσης, ο Αλέξης Παπαχελάς και ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος. Ποιο είναι, όμως, το πραγματικό προφίλ αυτής της Επιτροπής; Πού σταματά η αλήθεια και πού αρχίζουν οι θεωρίες συνωμοσίας;

Η Τριμερής Επιτροπή δέχτηκε ιδιαίτερα σκληρή κριτική από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της, το 1973. Παρά το γεγονός ότι στο καταστατικό της παρουσιάζεται σαν μια ένωση ανθρώπων που εκφράζουν την ανάγκη συνεννόησης μεταξύ ΗΠΑ, Ευρώπης και Ιαπωνίας, η ταχύτατη διεύσδυσή της στον αμερικανικό μηχανισμό λήψης αποφάσεων έκανε πολλούς να μιλούν για ένα «επιχειρηματικό πραξικόπημα» στην καρδιά της Ουάσιγκτον.
Καθώς, όμως, η πλειονότητα όσων ασχολούνταν μαζί της προερχόταν είτε από το χώρο της φασίζουσας άκρας Δεξιάς είτε ανήκε σε ομάδες ανυπόστατων συνωμοσιολόγων, το αποτέλεσμα της κριτικής ήταν πολύ συχνά το αντίθετο από το αναμενόμενο. Η Τριμερής έμενε πρακτικά στο απυρόβλητο, καθώς όσοι τολμούσαν να εκφράσουν και την ελάχιστη ανησυχία για τη δράση της κατατάσσονταν αυτομάτως σε μία από τις δύο αυτές ομάδες.
Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί έγκριτοι ακαδημαϊκοί κατάφεραν να δουν μέσα από τον πυκνό καπνό των θεωριών συνωμοσίας τα πραγματικά χαρακτηριστικά της Trilateral – και το θέαμα ήταν άκρως ανησυχητικό. Μια από τις πρώτες εμπεριστατωμένες αναλύσεις έγινε ήδη από τη δεκαετία του ’70 από τον Νόαμ Τσόμσκι, ο οποίος γρήγορα αντιλήφθηκε ότι σχεδόν ολόκληρη η αμερικανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Κάρτερ, ήταν μέλη της Τριμερούς. Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος και οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών φιγουράριζαν στις λίστες της Trilateral, ενώ ο τότε διευθυντής της κατέλαβε τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Εντούτοις, η ύπαρξη και ο ρόλος που διαδραμάτιζε η Τριμερής στο εσωτερικό της κυβέρνησης Κάρτερ δεν έφταναν ποτέ στα μέσα ενημέρωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπόθεση της Τριμερούς έλαβε το 1976 το «βραβείο» της «καλύτερα λογοκριμένης είδησης» – μια άτυπη διάκριση που δίνουν οργανώσεις για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου.


Η «Αγία Τριάδα» της οικονομίας

H Τριμερής δημιουργήθηκε σε μια κρίσιμη περίοδο για το καπιταλιστικό σύστημα, εν μέσω της οικονομικής κρίσης της δεκαετίας του ’70, η οποία τερμάτισε την εκρηκτική μεταπολεμική ανάπτυξη. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό για την οικονομία της εποχής ήταν η εδραίωση τριών κέντρων οικονομικής ισχύος: των ΗΠΑ, της Ευρώπης –με επίκεντρο τη Γερμανία– και της Ιαπωνίας. Αυτές οι τρεις «τεκτονικές πλάκες» του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος θα οδηγούνταν μακροπρόθεσμα σε προδιαγεγραμμένη σύγκρουση, προς το παρόν, όμως, είχαν κάθε συμφέρον να ενώσουν την οικονομική και κυ ρίως την πολιτική τους ισχύ απέναντι σε τρεις εχθρούς: τη Σοβιετική Ένωση, τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, που είχαν απελευθερωθεί οριστικά από την αποικιοκρατία και αναζητούσαν νέα μοντέλα –συχνά μη καπιταλιστικής– ανάπτυξης, αλλά και το εργατικό δυναμικό στο εσωτερικό των οικονομικών μητροπόλεων της Δύσης.

Παρά την ψυχροπολεμική - αντισοβιετική ρητορική της εποχής, τα μέλη της Τριμερούς φαίνεται ότι ανησυχούσαν πολύ περισσότερο για τον «εσωτερικό εχθρό», δηλαδή για τη δύναμη που είχαν συγκεντρώσει τα εργατικά συνδικάτα την εποχή των «παχιών αγελάδων» της μεταπολεμικής ανάπτυξης. Αντιμέτωπες με μια βαθιά κρίση υπερσυσσώρευσης, οι οικονομικές ελίτ των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας γνώριζαν πολύ καλά ότι ο μοναδικός τρόπος για τη διατήρηση της κερδοφορίας τους ήταν η συμπίε ση των μισθών και η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών εργασίας για εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο. Για να επιτευχθεί, όμως, αυτός ο στόχος, απαιτούνταν μια ολομέτωπη επίθεση όχι μόνο στη δύναμη των συνδικάτων, αλλά στην ίδια την έννοια της Δημοκρατίας. Όπως εξήγησε στα «Επίκαιρα» ο Γιώργος Βασσάλος, από την οργάνωση Corporate Europe Observatory (Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών), η Τριμερής «είχε ως ρητό στόχο τον περιορισμό των δημοκρατικών κατακτήσεων των λαών και την αύξηση της εξουσίας των εταιρειών». Ο κ. Βασσάλος, ο οποίος ερευνά εδώ και χρόνια τη δράση ισχυρών λόμπι στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς αποφάσεων, έκρουσε από την πρώτη στιγμή των κώδωνα του κινδύνου για τη δράση της συγκεγκριμένης επιτροπή, την οποία ο ίδιος εντάσσει στην κατηγορία των ισχυρότερων ομάδων πίεσης του πλανήτη. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αυστραλή ακαδημαϊκός Σάρον Μπέντερ, η οποία σημείωνε παλαιότερα ότι «η Trilateral Commission είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο δίκτυα εταιρειών μπορούν να εντάξουν υψηλά ιστάμενους σε κυβερνήσεις και δημόσιες διοικήσεις μέσα σε συμμαχίες εναντίον της Δημοκρατίας.
Η Τριμερής Επιτροπή δημιουργήθηκε για να “διαμορφώσει τη δημόσια πολιτική”, σε μια εποχή που η Δημοκρατία έθετε εξοργιστικά εμπόδια στις πολυεθνικές». Η Τριμερής, άλλωστε, δεν χρειάζεται τους επικριτές της για να αποκαλύψει το βαθιά αντιδραστικό προσωπείο της. Ο ίδιος ο ιδρυτής της επιτροπής, Ντέιβιντ Ροκφέλερ, δήλωσε κάποτε στο περιοδικό Newsweek: «Οι επιχειρηματίες ζητούν τον περιορισμό της παρέμβασης των κυβερνήσεων. Κάποιος, όμως, θα πρέπει να καλύψει αυτό το κενό (εξουσίας) και, κατά την άποψή μου, οι επιχειρήσεις είναι ο φυσικός διεκδικητής γι’ αυτό το ρόλο»
Για τον Γιώργο Βασσάλο, η συγκεκριμένη φράση του Ροκφέλερ επιβεβαιώ νεται στην περίπτωση της Ελλάδας με την επιβολή ενός μη εκλεγμένου πρωθυπουργού από «πολυεθνικά αρπακτικά, που ασκούν έλεγχο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην κυρία Μέρκελ και στον κ. Σαρκοζί».

Ο Αριστοτέλης στο απόσπασμα

Αυτό το βαθύ μίσος προς τη Δημοκρατία αποτυπώθηκε σε μια από τις πρώτες εκθέσεις της Τριμελούς Επιτροπής, η οποία έκτοτε αποτελεί ιερή βίβλο για όλα τα μέλη της ομάδας. Το κείμενο, με τίτλο «Η κρίση της Δημοκρατίας», υπέγραφαν τρεις διάσημοι ακαδημαϊκοί, ο Γάλλος Μισέλ Κροζιέ, ο Ιάπωνας Τοζί Γατανούκι και ο περίφημος Σάμιουελ Χάντινγκτον – γνωστοί ήδη από τη δεκαετία του ’70 για τις αντιδραστικές τους θέσεις. Αρκεί να σημειωθεί ότι ο Χάντινγκτον, πριν ασχοληθεί με την Τριμερή Επιτροπή, συνέτασσε εκθέσεις για το Βιετνάμ, στις οποίες πρότεινε στο Πεντάγωνο να πραγματοποιήσει μαζικούς βομβαρδισμούς αμάχων στην ύπαιθρο, ώστε να δημιουργηθεί μεταναστευτικό κύμα προς τις πόλεις, το οποίο θα αφάνιζε την παραγωγή και ολόκληρη την οικονομία της χώρας.
Στην έκθεσή τους, οι τρεις ακαδημαϊκοί έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την «υπέρμετρη», όπως τη χαρακτήριζαν, Δημοκρατία που επικράτησε κατά τη δεκαετία του ’60 και παρέθεταν σειρά προτάσεων για το στραγγαλισμό της κοινωνικής και κυρίως της οικονομικής ισότητας. Όπως εύστοχα παρατηρούσε ο Νόαμ Τσόμσκι, οι ακαδημαϊκοί της Τριμερούς ουσιαστικά ακολουθούσαν το πρότυπο του Αμερικανού προέδρου Τζέιμς Μάντισον, ο οποίος επιχείρησε να αντιστρέψει τα επιχειρήματα του Αριστοτέλη για την ισότητα και τη Δημοκρατία. «Σε ένα από τα κλασικά προβλήματα της πολιτικής θεωρίας», εξηγούσε ο Τσόμσκι, «ο Αριστοτέλης παρατήρησε ότι εάν σε μια κοινωνία με μεγάλες ανισότητες δοθεί αναλογικό δικαίωμα ψήφου στους πολίτες, η πλειοψηφία θα επιβάλει τη λήψη μέτρων αναδιανομής του εισοδήματος προς όφελός της. Η λύση στο πρόβλημα, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ήταν να μειώσεις τις ανισότητες και με τον τρόπο αυτό να θωρακίσεις τη Δημοκρατία. Για τον Μάντισον, όμως –όπως και για τα μέλη της Τριμερούς Επιτροπής–, η λύση ήταν να περιορίσεις τη Δημοκρατία, έτσι ώστε να διαφυλάξεις την ισχύ των ολίγων και εύπορων». Οι θέσεις της Επιτροπής ουσιαστικά προετοίμαζαν το έδαφος για την επιβολή του νεοφιλελευθερισμού, ο οποίος εκείνη την περίοδο δοκιμαζόταν πειραματικά στη δικτατορία του Πινοτσέτ, στη Χιλή.

Η πολιτική δραστηριότητα των πολιτών, που είχε ενταθεί τη δεκαετία ’60, φάνταζε ως ανάθεμα για τους δια νοητές της Τριμερούς Επιτροπής, οι οποίοι ζητούσαν επιστροφή σε πα λαιό τερες μορφές πειθαρχίας και ελέγχου του πληθυσμού. «Η ισορροπία», σημείωνε με απέχθεια ο Χάντινγκτον, «μετατοπίστηκε από την κυβέρνηση προς την κοινωνία». Η τάση αυτή, την οποία οι τρεις ακαδημαϊκοί παρουσίαζαν σαν «ηθική κρίση», θα αποτελούσε εμπόδιο για τις κυβερνήσεις που ήθελαν να επιβάλουν σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.
Μια από τις βασικές προτάσεις που κατέθεταν οι τρεις ακαδημαϊκοί για τον περιορισμό της «υπέρμετρης Δημοκρατίας» ήταν η δημιουργία κλίματος απάθειας και μη συμμετοχής στα κοινά («non involment») σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες. Ως πρότυπο για τη διακυβέρνηση μιας χώρας παρουσιαζόταν ο πρόεδρος Τρούμαν, ο οποίος, όπως σημειώνεται, κατάφερνε να κυβερνά με τη βοήθεια «μιας μικρής ομάδας τραπεζιτών και δικηγόρων». Το όραμα των τριών αυτών ανθρώπων για τη Δημοκρατία, όπως εξηγούσε και ο Νόαμ Τσόμσκι, ήταν η επιστροφή στο πολιτικό σκηνικό της φεουδαρχίας.
Φυσικά, δεν είναι τυχαίο ότι στο πέρασμα των χρόνων από τους κόλπους της Τριμερούς Επιτροπής πέρασαν ορκισμένοι εχθροί της Δημοκρατίας αλλά και άνθρωποι που έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Συγκεκριμένα, ο Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, που ενίσχυε τους μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν θέτοντας τις βάσεις για την άνοδο της ισλαμικής τρομοκρατίας, παραιτήθηκε από τη θέση του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια για να οργανώσει την Επιτροπή. Στο πλευρό του βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή άνθρωποι όπως ο Ρόμπερτ Μπόουι (υποδιευθυντής της CIA και «δεξί χέρι» του τραπεζίτη Τζον ΜακΚλόι, που φρόντισε να αθωωθούν αρκετοί ναζιστές αξιωματικοί του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου), ο Μαξ Κονχ σταμ από το «Κλαμπ της Ρώμης» και σειρά στελεχών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλων αμερικανικών υπουργείων και υπηρεσιών.

Η οικονομική κρίση και η συνακόλουθη πολιτική κατάρρευση που παρατηρείται σε χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά ακόμη και σε πρώην βιομηχανικά κέντρα, όπως η Ιταλία, φαίνεται ότι προσφέρουν πεδίον δόξης λαμπρόν για τις ιδεολογικές θεωρίες της Τριμερούς Επιτροπής. Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί εάν τα μέλη της επιχειρήσουν να επιβάλουν και στην πράξη το εγχειρίδιο κατά της Δημοκρατίας που συνέταξαν ο Χάντινγκτον και οι συνεργάτες του. 

Θα 'θελα να γκρεμίσω τις πυραμίδες του μυστηρίου και της σιωπής που υπάρχουν γύρω από το πρόσωπό σου.

Μην πασχίζεις να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας , αλλά άνθρωπος αξίας.

ΠΑΙΔΕΙΑ είναι αυτό που μένει αφού ξεχάσεις αυτά που έμαθες στο σχολείο

Η ζωή είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια.

Έχω την δική μου γνώμη , αλλά δεν συμφωνώ πάντα μαζί της.

Αμα θέλω έχω θέληση...... Αλλά δεν θέλω

Παλιά ήμουν αναποφάσιστος,
αλλά τώρα πια δεν είμαι σίγουρος.

Μην αφήνεις αυτό που σε τρώει , να χορτάσει!!!

Η σάτιρα που ενοχλεί , δεν είναι η άδικη αλλά η εύστοχη σάτιρα

Ήρθαν τα αύρια να διώξουν τα σήμερα

Χαμένος δεν είναι αυτός που έπεσε , αλλά αυτός που δεν προσπάθησε να σηκωθεί!!
Πάμπλο Γκαρσία

Όταν υπάρχει κάτι που δεν το ξέρεις,
πως ξέρεις ότι δεν υπάρχει;

Ποιος είναι μεγαλύτερος εγκληματίας, αυτός που ληστεύει μια τράπεζα ή αυτός που την ιδρύει;

Ο κόσμος είναι επικίνδυνος, όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό,
αλλά εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν χωρίς να κάνουν τίποτα.

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε,
τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε

O άνθρωπος ούτε θηρίο είναι ούτε θεός. Είναι ον πολιτικό.

To έγκλημα είναι το ίδιο αποτρόπαιο όποιος και αν το διαπράττει.

ΕΑΜ - ΕΛΑΣ – ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Βρε, ένα κλαδί σπάει, δύο δεν σπάνε. Να είστε ενωμένοι.

Ότι εύχεσαι για μένα, να το δώσει διπλό ο θεός σε σένα!!

Δεν είμαι χοντρός.....
Είμαι κοντός για το βάρος μου

Ημουν Άθεος μέχρι που ανακάλυψα ότι είμαι Θεός
(Θεός+Κλήτος = Θεόκλητος)

Να είστε προσεκτικοί όταν διαβάζετε βιβλία για την υγεία.
Μπορεί να πεθάνετε από τυπογραφικά λάθη

Το να κόψεις το τσιγάρο είναι το ευκολότερο πράγμα.
Εγώ το 'χω κόψει τουλάχιστον δέκα φορές

Το σεξ μεταξύ δύο ανθρώπων είναι ένα πολύ όμορφο πράγμα. Μεταξύ πέντε είναι φανταστικό...

Δημόσιος υπάλληλος είναι εκείνος που έχει ένα πρόβλημα για κάθε λύση.

Ευνούχοι ενωθείτε. Δεν έχετε τίποτα να χάσετε!!

Οι γυναίκες χρειάζονται ένα λόγο για να κάνουν σεξ.

Οι άντρες απλά χρειάζονται ένα μέρος.

Κουμουνιστής είναι εκείνος που δεν έχει τίποτα και θέλει να το μοιραστεί με όλο τον κόσμο.

Mην πατάτε το χόρτο. Kαπνίστε το !

Μην τα περιμένετε όλα από την αστυνομία. Χτυπηθείτε μόνοι σας.

Μην απαξιώνετε την αυτοϊκανοποίηση. Είναι σεξ με κάποιον που αγαπάω

Οι γυναίκες είναι θησαυρός. Γι’ αυτό πρέπει να τις θάβουμε!

Μια από τις προκαταλήψεις του ανθρώπινου νου είναι το γεγονός ότι η παρθενιά θεωρείται αρετή.

Σε παρακολουθώ

Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

Ζωντανά αποτελέσματα ποδοσφαίρου

Οι πιο προσφατες ειδησεις απο Blogs. Ξενες αναδημοσιευσεις κειμενων & φωτογραφιων απο ιστολογια.

Ανοικτη Διακυβερνηση » Διαβουλευσεις

Ανοικτη Διακυβερνηση » Προσκλησεις