Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΙ, μέχρι στιγμής για το 2011 οι έλεγχοι των δύο νέων τμημάτων (του ΣΔΟΕ) έχουν οδηγήσει σε επιβολή προστίμων αξίας 8.168.000 ευρώ ενώ συνεχίζονται κυρίως σε επιχειρήσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό χωρίς τις απαραίτητες άδειες. Η Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ για το 2011 έχει στείλει επιστολές σε 3.216 επιχειρήσεις τις οποίες προσκαλεί να υποβάλουν φωτοαντίγραφα των αδειών χρήσης των προγραμμάτων λογισμικού που χρησιμοποιούν καθώς και των τιμολογίων αγοράς τους. Συνολικά από το 2006 μέχρι σήμερα η Υπηρεσία Ειδικών Υποθέσεων έχει στείλει 22.581 παρόμοιες επιστολές σε επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.
Η νεοϊδρυθείσα ΥΠΟΑΔΗΕ στοχεύει στη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος του δημοσίου και της εθνικής οικονομίας, αλλά και εγκλημάτων που διαπράττονται με τη χρήση του Διαδικτύου. Το Τμήμα Προστασίας Λογισμικού & Πνευματικών Δικαιωμάτων, είναι αρμόδιο για το χειρισμό υποθέσεων παράνομης διείσδυσης σε συστήματα Η/Υ καθώς και για υποθέσεις κλοπής, καταστροφής ή παράνομης διακίνησης λογισμικού υλικού, κλπ.). Η Υπηρεσία διενεργεί ελέγχους σε όλη τη χώρα και λειτουργεί όλο το 24ωρο.
Με αφορμή την ανακοίνωση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, η κ. Κατερίνα Γαλανοπούλου, εκπρόσωπος της BSA στην Ελλάδα τονίζει: «Εάν η δράση των στελεχών του ΣΔΟΕ και της ΥΠΟΑΔΗΕ συνεχίσει με ακόμα πιο εντατικό ρυθμό και το 2012, είμαστε αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να μειώσει το ποσοστό της πειρατείας λογισμικού που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 59% και μας κατατάσσει στην θλιβερή τρίτη υψηλότερη θέση στην ΕΕ».
«Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να ξεκινήσουν να συμμορφώνονται με τους νόμους της πνευματικής ιδιοκτησίας» προειδοποιεί η κ. Γαλανοπούλου «διασφαλίζοντας νομιμότητα και αποφεύγοντας έτσι τους οποιουσδήποτε οικονομικούς, τεχνικούς και νομικούς κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση παράνομου λογισμικού, ιδιαίτερα στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που διανύουμε αυτή την περίοδο. Παράλληλα, πρέπει όλοι να συμβάλλουμε ενεργά στο να προστατευτεί η ελληνική αγορά και από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που παρατηρείται με την προώθηση του πειρατικού λογισμικού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου