Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΥΚΛΟΥΣ ΚΑΝΕΙ

Tο μέγεθος της αξίας δεν το ορίζει η παρουσία αλλά το "ανυπόφορο" της απουσίας...

Πλούσιος άνθρωπος δεν είναι εκείνος που έχει τα περισσότερα, αλλά εκείνος που χρειάζεται τα λιγότερα

Όταν τολμάς χάνεις λίγο το βήμα σου
Όταν δεν τολμάς χάνεις τον εαυτό σου.....

Ευτυχία δεν είναι να κάνεις πάντα αυτό που θέλεις,
αλλά να θέλεις αυτό που κάνεις..

Ουδείς ασπονδότερος εχθρός εκ του ευεργηθέντος αχάριστου

Όταν πολεμάς για την λεφτεριά,είσαι κιόλας ελεύθερος - Ν. Καζαντζάκης

Όταν έχεις οποιοδήποτε πρόβλημα,
δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνεις, είναι κάτι που πρέπει να μάθεις.

ΑΡΑΖΩ. Άρα ζω!!!!!!

Ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις τα όνειρα σου να βγουν αληθινά, είναι να ξυπνήσεις...

Ο φόβος δημιουργεί μεγάλη σκιά σε μικρά αντικείμενα.

Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής,
είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται

Καθοριστικό ρόλο σε μια εξαπάτηση δεν παίζει η μαεστρία του απατεώνα, αλλά η διάθεση του θύματος να εξαπατηθεί.

Η ελεύθερη γνώση είναι η γνώση των ελεύθερων

Η ανάρτηση θεμάτων από άλλους ιστότοπους δεν σημαίνει αυτόματα και την αποδοχή μας!

Επίσης δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το περιεχόμενο ενυπόγραφων κειμένων ή σχολίων.

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Το Eurogroup απλώς στήριξε τη λιτότητα στην Ελλάδα

eurokrisiΕυκλείδης Τσακαλώτος
«Το πιο βασικό που έγινε στο Eurogroup είναι ότι τελικά δεν αλλάζει το πρόγραμμα λιτότητας, δεν άλλαξε κάτι ουσιαστικό ώστε η δημοσιονομική πολιτική να γίνει πιο «άνετη» και να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο λιτότητα, ύφεση, περισσότερα μέτρα. Χρειαζόμαστε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, νέες λύσεις που να βάλουν ένα τέλος στη λιτότητα και όχι επιπλέον μέτρα που να στηρίξουν τη λιτότητα». Αυτό επισημαίνει στη Mail και τον Θάνο Σιαφάκα, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Ευκλείδης Τσακαλώτος
Τα χρήματα που θα πάρουμε από τη δόση θα διοχετευθούν στην ανάπτυξη, θα φτάσουν στην πραγματική οικονομία και τα ελληνικά νοικοκυριά;
Υπάρχουν μεγάλες ασάφειες στο πρόγραμμα. Θα το διαπιστώσετε αν διαβάσετε και το διεθνή τύπο. Δεν είναι εύκολο να σας δώσω λοιπόν μια σαφή απάντηση για το πώς θα γίνει η επαναγορά των ομολόγων, πώς θα χρηματοδοτηθεί και αν τα χρήματα θα πάνε στην πραγματική οικονομία.
Κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει. Το πιο βασικό που έγινε στο Eurogroup είναι ότι τελικά δεν αλλάζει το πρόγραμμα λιτότητας, δεν άλλαξε κάτι ουσιαστικό ώστε η δημοσιονομική πολιτική να γίνει πιο «άνετη» και να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο λιτότητα, ύφεση, περισσότερα μέτρα. Χρειαζόμαστε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, νέες λύσεις που να βάλουν ένα τέλος στη λιτότητα και όχι επιπλέον μέτρα που να στηρίξουν τη λιτότητα. Και αν διαβάσει κανείς το διεθνή τύπο, μπορούμε να πούμε ότι κανένας δεν πιστεύει ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν θα κάνουν το χρέος βιώσιμο αλλά αντίθετα θα συνεχίσουν το κλίμα αβεβαιότητας. Για να αρχίσουν οι επενδύσεις, για να αρχίσει ο κόσμος να καταναλώνει και να μπουν χρήματα στην αγορά, πρέπει όλοι οι παίκτες να αισθάνονται ότι κάποτε θα υπάρχει ένας «πάτος». Δηλαδή ότι δε θα παρθούν άλλα μέτρα και δε θα συνεχιστεί η ύφεση.

Αν υιοθετηθούν οι αποφάσεις του Eurogroup, πιστεύετε ότι το χρέος θα φτάσει στο 124% το 2020 και στο 110% το 2022;
Όχι, γιατί για να είναι βιώσιμο το χρέος και να είναι υπό έλεγχο, προέχει η βασική   σχέση ανάμεσα σε επιτόκιο και ανάπτυξη. Αν και έγιναν κάποιες κινήσεις για τα επιτόκια, δεν αρκούν, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η διαφορά ανάπτυξης και επιτοκίου. Όσο η ανάπτυξη είναι αρνητική, αυτό αυξάνει σε ποσοστιαίες μονάδες το χρέος. Η διαφορά επιτοκίων και ρυθμού ανάπτυξης δημιουργεί, αυτό που λένε οι οικονομολόγοι, το φαινόμενο της χιονοστιβάδας. Τη χρονιά που μας πέρασε, αυτό, αύξησε παραπάνω από  10% το χρέος και δεν εξισορροπείται από αυτά που κερδίζουμε τώρα, με τη ρύθμιση των επιτοκίων. Για να είναι βιώσιμο το χρέος, πρέπει να γυρίσουμε σε ένα καθεστώς που ο ρυθμός ανάπτυξης, θα είναι μεγαλύτερος από το επιτόκιο.

Σε ανακοίνωσή σας λέτε ότι η απόφαση του Eurogroup δεν έδωσε λύσεις στη βιωσιμότητα του χρέους και μάλιστα υποστηρίζετε ότι η επαναγορά, απλώς, ανακυκλώνει το πρόβλημα από το κράτος στις τράπεζες και ίσως στα ασφαλιστικά ταμεία και μετά πάλι πίσω στο κράτος. Γιατί θα συμβούν όλα αυτά;
Γιατί φοβάμαι ότι ο τρόπος που έγινε η επαναγορά θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στις τράπεζες και ίσως και στα ασφαλιστικά ταμεία και η πραγματική λύση είναι εκτός των συνόρων. Δηλαδή να πληρώσουν οι θεσμικοί επενδυτές, οι εθνικές τράπεζες και τα κράτη. Όταν το κομμάτι που χρωστάμε σε κράτη και Κεντρικές Τράπεζες είναι τόσο μεγάλο, δεν γίνεται να υπάρξει βιώσιμη λύση, αν δε δεχτούν κούρεμα και δεν πληρώσουν και αυτοί. Γιατί αλλιώς γίνεται μια ανακύκλωση εντός των συνόρων, θα κουρευτούν δηλαδή κάποια ομόλογα των τραπεζών, μετά αυτές οι τράπεζες θα χρειαστούν και άλλα χρήματα, μια ακόμη ανακεφαλαιοποίηση και το κράτος πάλι θα αναγκαστεί να πληρώσει. Άρα πρέπει να σταματήσουμε την αμφίδρομη σχέση όπου η κρίση του κρατών, τροφοδοτεί την κρίση των τραπεζών και μετά η κρίση των τραπεζών τροφοδοτεί την κρίση των κρατών. Αυτό πρέπει να το σπάσουμε. Με αυτά που έγιναν, που αποφασίστηκαν στο Eurogroup δε σπάει αυτή αμφίδρομη σχέση.

Τι ποσοστό ομολόγων βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια των ασφαλιστικών ταμείων, των ιδιωτών και των τραπεζών; Υπάρχει κίνδυνος η επαναγορά ομολόγων να πλήξει για δεύτερη φορά τους απλούς ομολογιούχους;
Ναι αυτό ακριβώς λέμε. Υπολογίζεται ότι 60 δισ. κουρεύτηκαν την πρώτη φορά. Λένε ότι αυτή τη φορά, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πρόκειται να χάσουν τίποτα, αλλά αυτό μένει να το δούμε, γιατί και την προηγούμενη φορά υποστηρίζανε το ίδιο. Οι τράπεζες και η ελληνική κοινωνία ανησυχούν, γιατί μπορεί πάλι στο μέλλον να χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση. Δεν θα λυθεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους ανακυκλώνοντάς το μεταξύ των παικτών, εντός των συνόρων. Δηλαδή μεταξύ του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων ή ανάμεσα στις τράπεζες και το κράτος.

Υπάρχουν περιθώρια διαφορετικής πολιτικής όταν η βασική πολιτική που ακολουθεί η Ευρωζώνη απορρέει από το ευρώ;
Νομίζω ότι με τις αντιδράσεις του κόσμου και στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά που γίνανε στις 14 Νοεμβρίου, φαίνονται πια τα αδιέξοδα. Το πρόβλημα και η δυστοκία του Eurogroup, δεν θα έπρεπε να υπάρχει, γιατί η Ελλάδα δεν είναι τόσο μεγάλη οικονομία, ούτε χρειάζονται τόσο μεγάλες συζητήσεις αφού η οικονομία της αποτελεί μόνο το 2%-3% της Ε.Ε. Αφιερώνουν όμως τόσο πολύ χρόνο και κόπο για την Ελλάδα, γιατί καταλαβαίνουν ότι ό,τι αποφασίσουν για την Ελλάδα, έχει επιπτώσεις και για τις άλλες χώρες και αυτό για μας είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Πρέπει λοιπόν να πούμε ότι χρειάζεται μια ριζική λύση, που θα επηρεάσει όλη την περιφέρεια και αυτό πιστεύω ότι είναι το κλειδί της πραγματικής απάντησης.

Και η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται στην ανάγκη ανάπτυξης. Όμως η ανάπτυξη δεν είναι κάτι αόριστο και ούτε γίνεται με ευχολόγια. Πώς θα έρθει, λοιπόν, αυτή η ανάπτυξη και το κυριότερο ποια ανάπτυξη θέλουμε;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσουμε τη λιτότητα. Δηλαδή κάποιος που έχει μια δίαιτα με τηγανίτες και γουρουνόπουλο δεν τον ρωτάς να φάει και σπανάκι και φρούτα για να λύσει το πρόβλημα της χοληστερίνης και της παχυσαρκίας. Του λες να σταματήσει να τρώει το γουρουνόπουλο και τις τηγανίτες. Άρα για να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να βάλουμε έναν πάτο στη λιτότητα. Για να γίνουν επενδύσεις και να υπάρξει κατανάλωση, πρέπει να έχουμε μια αίσθηση ότι όσα εισοδήματα χάσαμε, τα χάσαμε και από εδώ και πέρα πρέπει να υπάρχει μια περίοδο σταθερότητας, που τα εισοδήματα δε θα μειωθούν περαιτέρω και στη συνέχεια να υπάρξει μια προοπτική ότι θα αυξηθούν. Γι’ αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι οικονομολόγοι που έχουν υποστηρίξει μια διαφορετική πορεία, λένε ότι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη είναι να σταματήσει η λιτότητα που τροφοδοτεί την «άνεργη» ανάπτυξη, δηλαδή την ύφεση.

Πώς θα γίνει όμως αυτό; Ένας άνεργος θα σας πει ότι αυτό που υποστηρίζετε, είναι ευχολόγιο.
Δεν είναι ευχολόγιο. Αυτό έγινε και στην κρίση του ’30. Όταν υπήρχαν πολιτικές λιτότητας είχαμε αύξηση της ανεργίας και μεγάλωσε επίσης και ο κίνδυνος του πολέμου, που τελικά έγινε. Και σε εκείνες τις χώρες υπήρξε μερική λύση του προβλήματος. Άρα αντί το Eurogroup να προσπαθήσει να δει πώς θα υποστηρίξει τη λιτότητα, να βρεθούν τελικά λύσεις, πώς δηλαδή θα στηριχθούν εναλλακτικές πολιτικές που θα λύσουν το πρόβλημα του χρέους, μέσω της ανάπτυξης. Υπάρχουν μόνο τρεις τρόποι για να μειωθεί το χρέος. Είτε θα γίνει με πληθωρισμό, είτε με αναδιάρθρωση του χρέους, είτε μέσω της ανάπτυξης. Η οικονομική ιστορία δεν έχει άλλη λύση ως τώρα.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι έχουμε μια εμβαλλωματική λύση στο πρόβλημα του χρέους και ότι αργά ή γρήγορα θα πάμε σε μια διαγραφή μεγάλου ποσοστού του χρέους, μετά μάλιστα και τις γερμανικές εκλογές.
Συμφωνώ στο να γίνει κάτι τέτοιο. Το ζήτημα όμως είναι να γίνει η διαγραφή με την κοινωνία όρθια, με επιχειρήσεις που να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θα υπάρξουν τη νέα περίοδο, όχι με μια κατεστραμμένη κοινωνία και οικονομία.

Γίνεται λόγος, ότι μια ελίτ ωφελείται από όλα αυτά τα μέτρα του Eurogroup. Υιοθετείται αυτήν την άποψη;
Βεβαίως και συμβαίνει. Εγώ δε θεωρώ ότι είναι εθνικό το πρόβλημα, δηλαδή Έλληνες εναντίον Γερμανών, όμως, όπως βλέπουμε και από τα gallop υπάρχουν μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας, περίπου 20%-30%, που βλέπουν με καλό μάτι τις χειρότερες εργασιακές σχέσεις, τους μικρότερους μισθούς κ.λ.π. Είναι ένα τμήμα της κοινωνίας που κάνει τις “μεταρρυθμίσεις” που ονειρευόταν εδώ και 10-15 χρόνια. Άρα εδώ χρειάζεται μια συμμαχία από τους εργαζόμενους και στην Ελλάδα και την Ισπανία και την Ιταλία αλλά και στις βόρειες χώρες, για να αλλάξει αυτό. Έτσι έγινε και μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν καινούριες κοινωνικές δυνάμεις ήρθαν και έφτιαξαν το κοινωνικό κράτος, που ανέδειξαν τα συνδικάτα και έφεραν την οικονομική δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Θα 'θελα να γκρεμίσω τις πυραμίδες του μυστηρίου και της σιωπής που υπάρχουν γύρω από το πρόσωπό σου.

Μην πασχίζεις να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας , αλλά άνθρωπος αξίας.

ΠΑΙΔΕΙΑ είναι αυτό που μένει αφού ξεχάσεις αυτά που έμαθες στο σχολείο

Η ζωή είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια.

Έχω την δική μου γνώμη , αλλά δεν συμφωνώ πάντα μαζί της.

Αμα θέλω έχω θέληση...... Αλλά δεν θέλω

Παλιά ήμουν αναποφάσιστος,
αλλά τώρα πια δεν είμαι σίγουρος.

Μην αφήνεις αυτό που σε τρώει , να χορτάσει!!!

Η σάτιρα που ενοχλεί , δεν είναι η άδικη αλλά η εύστοχη σάτιρα

Ήρθαν τα αύρια να διώξουν τα σήμερα

Χαμένος δεν είναι αυτός που έπεσε , αλλά αυτός που δεν προσπάθησε να σηκωθεί!!
Πάμπλο Γκαρσία

Όταν υπάρχει κάτι που δεν το ξέρεις,
πως ξέρεις ότι δεν υπάρχει;

Ποιος είναι μεγαλύτερος εγκληματίας, αυτός που ληστεύει μια τράπεζα ή αυτός που την ιδρύει;

Ο κόσμος είναι επικίνδυνος, όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό,
αλλά εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν χωρίς να κάνουν τίποτα.

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε,
τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε

O άνθρωπος ούτε θηρίο είναι ούτε θεός. Είναι ον πολιτικό.

To έγκλημα είναι το ίδιο αποτρόπαιο όποιος και αν το διαπράττει.

ΕΑΜ - ΕΛΑΣ – ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Βρε, ένα κλαδί σπάει, δύο δεν σπάνε. Να είστε ενωμένοι.

Ότι εύχεσαι για μένα, να το δώσει διπλό ο θεός σε σένα!!

Δεν είμαι χοντρός.....
Είμαι κοντός για το βάρος μου

Ημουν Άθεος μέχρι που ανακάλυψα ότι είμαι Θεός
(Θεός+Κλήτος = Θεόκλητος)

Να είστε προσεκτικοί όταν διαβάζετε βιβλία για την υγεία.
Μπορεί να πεθάνετε από τυπογραφικά λάθη

Το να κόψεις το τσιγάρο είναι το ευκολότερο πράγμα.
Εγώ το 'χω κόψει τουλάχιστον δέκα φορές

Το σεξ μεταξύ δύο ανθρώπων είναι ένα πολύ όμορφο πράγμα. Μεταξύ πέντε είναι φανταστικό...

Δημόσιος υπάλληλος είναι εκείνος που έχει ένα πρόβλημα για κάθε λύση.

Ευνούχοι ενωθείτε. Δεν έχετε τίποτα να χάσετε!!

Οι γυναίκες χρειάζονται ένα λόγο για να κάνουν σεξ.

Οι άντρες απλά χρειάζονται ένα μέρος.

Κουμουνιστής είναι εκείνος που δεν έχει τίποτα και θέλει να το μοιραστεί με όλο τον κόσμο.

Mην πατάτε το χόρτο. Kαπνίστε το !

Μην τα περιμένετε όλα από την αστυνομία. Χτυπηθείτε μόνοι σας.

Μην απαξιώνετε την αυτοϊκανοποίηση. Είναι σεξ με κάποιον που αγαπάω

Οι γυναίκες είναι θησαυρός. Γι’ αυτό πρέπει να τις θάβουμε!

Μια από τις προκαταλήψεις του ανθρώπινου νου είναι το γεγονός ότι η παρθενιά θεωρείται αρετή.

Σε παρακολουθώ

Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

Ζωντανά αποτελέσματα ποδοσφαίρου

Οι πιο προσφατες ειδησεις απο Blogs. Ξενες αναδημοσιευσεις κειμενων & φωτογραφιων απο ιστολογια.

Ανοικτη Διακυβερνηση » Διαβουλευσεις

Ανοικτη Διακυβερνηση » Προσκλησεις