Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΥΚΛΟΥΣ ΚΑΝΕΙ

Tο μέγεθος της αξίας δεν το ορίζει η παρουσία αλλά το "ανυπόφορο" της απουσίας...

Πλούσιος άνθρωπος δεν είναι εκείνος που έχει τα περισσότερα, αλλά εκείνος που χρειάζεται τα λιγότερα

Όταν τολμάς χάνεις λίγο το βήμα σου
Όταν δεν τολμάς χάνεις τον εαυτό σου.....

Ευτυχία δεν είναι να κάνεις πάντα αυτό που θέλεις,
αλλά να θέλεις αυτό που κάνεις..

Ουδείς ασπονδότερος εχθρός εκ του ευεργηθέντος αχάριστου

Όταν πολεμάς για την λεφτεριά,είσαι κιόλας ελεύθερος - Ν. Καζαντζάκης

Όταν έχεις οποιοδήποτε πρόβλημα,
δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνεις, είναι κάτι που πρέπει να μάθεις.

ΑΡΑΖΩ. Άρα ζω!!!!!!

Ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις τα όνειρα σου να βγουν αληθινά, είναι να ξυπνήσεις...

Ο φόβος δημιουργεί μεγάλη σκιά σε μικρά αντικείμενα.

Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής,
είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται

Καθοριστικό ρόλο σε μια εξαπάτηση δεν παίζει η μαεστρία του απατεώνα, αλλά η διάθεση του θύματος να εξαπατηθεί.

Η ελεύθερη γνώση είναι η γνώση των ελεύθερων

Η ανάρτηση θεμάτων από άλλους ιστότοπους δεν σημαίνει αυτόματα και την αποδοχή μας!

Επίσης δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το περιεχόμενο ενυπόγραφων κειμένων ή σχολίων.

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Κινδυνεύουν τα προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο; Η περίπτωση του radiobubble.gr

Η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με έγγραφό της και μετά από σχετική εισαγγελική παραγγελία ζητάει, από τον διαχειριστή του ιστοτόπου radiobubble.gr, να της γνωστοποιήσει τα στοιχεία (IP address) του κατόχου του προφίλ Panos_Michail.
Το παράδοξο; Ο χρήστης Panos_Michail είναι ο Πάνος Μιχαήλ που πραγματοποιεί εκπομπές στον συγκεκριμένο ιστοτόπο με το ονοματεπώνυμό του...

Μετά από εισαγγελική παραγγελία η αστυνομία ζητά από το radiobubble.gr να χορηγήσει ορισμένα στοιχεία και συγκεκριμένα την IP του χρήστη με το user name, Panos_Michail, είτε παραδίδοντας τα στοιχεία της IP, είτε παραδίδοντας τα log files του server προκειμένου να μπορέσει να εντοπίσει την συγκεκριμένη IP ο χρήστης χρησιμοποίησε για τις εκπομπές που πραγματοποίησε κατά τις ημερομηνίες 1 Νοεμβρίου και 9 Νοεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος της ανοικτής ραδιοφωνικής κοινότητας και διαχειριστής της ιστοσελίδας, Αποστόλης Καπαρουδάκης και ο ίδιος ο δημοσιογράφος και εικαστικός καλλιτέχνης Πάνος Μιχαήλ, κατέθεσαν στις αρχές ένα υπόμνημα στο οποίο αναφέρεται ότι το radiobubble δε διατηρεί τις IP του χρηστών του. Οι IP θα μπορούσαν ίσως να ανασυρθούν μέσω των log files του server. Το radiobubble.gr ωστόσο, αναφέρει ότι θεωρεί εκτός των ορίων της δεοντολογίας, του νόμου και του Συντάγματος της Ελλάδας την παροχή προσωπικών στοιχείων των χρηστών. Καθώς επίσης και ότι πρόκειται για τον Πάνο Μιχαήλ με τα συγκεκριμένα προσωπικά στοιχεία που κάθε άλλο παρά κρύφτηκαν ποτέ.

«Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε γιατί κατηγορείται ο Πάνος Μιχαήλ. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι αρχές μας ζητούν τις IP με τις οποίες ο Πάνος Μιχαήλ μπήκε την 1η και την 9η Νοεμβρίου στο radiobubble και ανέβασε στην ιστοσελίδα τις εκπομπές του, εκπομπές που είχαν ήδη μεταδοθεί ζωντανά από το live radio. Πιθανολογούμε, βάσει της λογικής, ότι κάποιος που θεώρησε ότι εθίγη ή δυσφημίσθηκε σε κάποια από τις δύο εκπομπές, κατέθεσε μήνυση ή αγωγή. Όποιος βέβαια ακούσει τις εκπομπές θα αντιληφθεί ότι κάτι τέτοιο είναι από περίεργο έως αδύνατο. Ο Πάνος είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στα όσα λέει, όπως είμαστε άλλωστε όλοι μας στο radiobubble όπου εφαρμόζουμε –με δική μας πρωτοβουλία- τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Αλλά και εκατοντάδες πολίτες που άκουσαν μέχρι στιγμής τις εκπομπές αυτές, εκφράζουν τόσο μέσω των blog τους, όσο και μέσω σχολίων ή mail την απορία τους για το πώς κάποιος θα μπορούσε να θιγεί με οποιοδήποτε τρόπο από αυτές… Αυτή τη στιγμή, περιμένουμε να κατηγορηθεί ο Πάνος Μιχαήλ επισήμως για κάτι, ώστε να μπορούμε να απαντήσουμε συγκεκριμένα» είπε στο tvxs ο Αποστόλης Καπαρουδάκης.

Στο radiobubble.gr και ιδιαιτέρως στο πρόγραμμα που εκπέμπεται ζωντανά από το στούντιο, συμμετέχουν άνθρωποι, επώνυμα. Ο Πάνος Μιχαήλ είναι ένας από αυτούς. Μοιραία δημιουργούνται ερωτηματικά για ποιο λόγο η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος για οποιαδήποτε λόγο ζητά τα στοιχεία της IP ενός χρήστη εφόσον μπορεί να ξεκινήσει την οποιαδήποτε έρευνα έχοντας τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη ή να τα αποκτήσει με μια απλή ερώτηση.

«Το μεγάλο ζήτημα εδώ είναι ότι η αστυνομία έφτασε κατευθείαν στο τελευταίο μέσο που θα έπρεπε και το οποίο είναι η άρση του απορρήτου. Το λογικό θα ήταν σε πρώτο στάδιο να διαβάσει ότι ο Πάνος Μιχαήλ είχε επωνύμως το ονοματεπώνυμό του πάνω από την εκπομπή του. Δεν είχε κρυφτεί πίσω από κανένα ψευδώνυμο. Από κει θα έπρεπε να ξεκινήσει η έρευνα κι αν τα στοιχεία δεν ήταν αρκετά να ζητήσει την άρση του απορρήτου» εξηγεί ο e-lawyer, Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που προκύπτει ωστόσο είναι το αν η IP address εμπίπτει στην έννοια του απορρήτου ή όχι. Κατ’ αρχήν η IP address είναι μία σειρά από αριθμούς που εξατομικεύουν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και μέχρι πρόσφατα ενέπιπτε στην έννοια του απορρήτου. Μετά τη δημοσιοποίηση το περασμένο καλοκαίρι, της γνωμοδότησης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τα πράγματα μπερδεύονται. Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση Σανιδά, επισημαίνει ότι οι IP εμπίπτουν στην έννοια των προσωπικών δεδομένων γιατί είναι κάτι που μπορεί να εντοπιστεί εύκολα και δεν εμπίπτει στη σφαίρα της ιδιωτικότητας όπου για να επέμβεις χρειάζεται απόφαση δικαστικής αρχής.

«Αυτό μας αλλάζει τα νομικά δεδομένα και δημιουργεί μία ασάφεια για το αν τελικά η γνωμοδότηση Σανιδά θα πρέπει να ακολουθείτε από τους νομικούς, τις δημόσιες αρχές και κυρίως από τους παρόχους ή αν θα πρέπει να τηρήσουμε το νομικό πλαίσιο όπως εφαρμοζόταν μέχρι τώρα» επισημαίνει ο κος Σωτηρόπουλος.

Πράγματι, αν τηρηθεί η γνωμοδότηση Σανιδά μπορεί να ο πάροχος να αντιμετωπίσει κατηγορία για παραβίαση απορρήτου σε περίπτωση που δώσει τα στοιχεία. Σε περίπτωση που δεν το κάνει, μπορεί να κατηγορηθεί για απείθεια και υπόθαλψη εγκληματία. «Αυτή η ασάφεια πρέπει να διασαφηνιστεί, να γίνει ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο στο οποίο να διευκρινίζεται από το νομοθέτη αν τελικά η IP address εμπίπτει ή όχι στην έννοια του απορρήτου. Κατά τη γνώμη μας πρέπει να εμπίπτει και πρέπει να διασαφηνιστούν ποιοι είναι οι όροι για την άρση του απορρήτου γενικά στο διαδίκτυο. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με τη νομοθεσία του 1994 που ισχύει μέχρι τώρα» τονίζει ο κ. Σωτηρόπουλος.

Το ζήτημα πάντως ανησυχεί τον κόσμο του διαδικτύου καθώς μία τέτοια υπόθεση μπορεί να προκαλέσει προηγούμενο. Η ανησυχία έγκειται στο ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος φαίνεται με μεγάλη ευκολία να ζητά την IP ενός χρήστη. Στην περίπτωση των προσωπικών δεδομένων πρέπει να υπάρχει πολύ σοβαρή κατηγορία και απόφαση δικαστηρίου προκειμένου να αρθεί η προστασία τους. Από την άλλη ο νόμος είναι ασαφής και δεν ορίζει συγκεκριμένα αν τέτοιου τύπου στοιχεία αποτελούν προσωπικό δεδομένο ή όχι. H διαδικτυακή κοινότητα είναι πάντως ανήσυχη για το κατά πόσον θα επηρεαστεί μελλοντικά και προς πια κατεύθυνση η έννοια της ελεύθερης έκφρασης και ποιότητας του λόγου μέσω του διαδικτύου.

«Στο διαδίκτυο όλοι επιθυμούμε με τον δημοκρατικότερο τρόπο βέβαια και με γνώμονα τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των ανθρώπων και την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης να ξεκαθαριστεί νομικά το τι συμβαίνει» τονίζει ο κ. Καπαρουδάκης. Το radiobubble.gr καλεί πάντως τον κόσμο να ακούσει τις επίμαχες εκπομπές προκειμένου να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Με αφορμή το ζήτημα έχει ξεσπάσει τεράστια συζήτηση σε πολλούς διαδικτυακούς τόπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Θα 'θελα να γκρεμίσω τις πυραμίδες του μυστηρίου και της σιωπής που υπάρχουν γύρω από το πρόσωπό σου.

Μην πασχίζεις να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας , αλλά άνθρωπος αξίας.

ΠΑΙΔΕΙΑ είναι αυτό που μένει αφού ξεχάσεις αυτά που έμαθες στο σχολείο

Η ζωή είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια.

Έχω την δική μου γνώμη , αλλά δεν συμφωνώ πάντα μαζί της.

Αμα θέλω έχω θέληση...... Αλλά δεν θέλω

Παλιά ήμουν αναποφάσιστος,
αλλά τώρα πια δεν είμαι σίγουρος.

Μην αφήνεις αυτό που σε τρώει , να χορτάσει!!!

Η σάτιρα που ενοχλεί , δεν είναι η άδικη αλλά η εύστοχη σάτιρα

Ήρθαν τα αύρια να διώξουν τα σήμερα

Χαμένος δεν είναι αυτός που έπεσε , αλλά αυτός που δεν προσπάθησε να σηκωθεί!!
Πάμπλο Γκαρσία

Όταν υπάρχει κάτι που δεν το ξέρεις,
πως ξέρεις ότι δεν υπάρχει;

Ποιος είναι μεγαλύτερος εγκληματίας, αυτός που ληστεύει μια τράπεζα ή αυτός που την ιδρύει;

Ο κόσμος είναι επικίνδυνος, όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό,
αλλά εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν χωρίς να κάνουν τίποτα.

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε,
τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε

O άνθρωπος ούτε θηρίο είναι ούτε θεός. Είναι ον πολιτικό.

To έγκλημα είναι το ίδιο αποτρόπαιο όποιος και αν το διαπράττει.

ΕΑΜ - ΕΛΑΣ – ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Βρε, ένα κλαδί σπάει, δύο δεν σπάνε. Να είστε ενωμένοι.

Ότι εύχεσαι για μένα, να το δώσει διπλό ο θεός σε σένα!!

Δεν είμαι χοντρός.....
Είμαι κοντός για το βάρος μου

Ημουν Άθεος μέχρι που ανακάλυψα ότι είμαι Θεός
(Θεός+Κλήτος = Θεόκλητος)

Να είστε προσεκτικοί όταν διαβάζετε βιβλία για την υγεία.
Μπορεί να πεθάνετε από τυπογραφικά λάθη

Το να κόψεις το τσιγάρο είναι το ευκολότερο πράγμα.
Εγώ το 'χω κόψει τουλάχιστον δέκα φορές

Το σεξ μεταξύ δύο ανθρώπων είναι ένα πολύ όμορφο πράγμα. Μεταξύ πέντε είναι φανταστικό...

Δημόσιος υπάλληλος είναι εκείνος που έχει ένα πρόβλημα για κάθε λύση.

Ευνούχοι ενωθείτε. Δεν έχετε τίποτα να χάσετε!!

Οι γυναίκες χρειάζονται ένα λόγο για να κάνουν σεξ.

Οι άντρες απλά χρειάζονται ένα μέρος.

Κουμουνιστής είναι εκείνος που δεν έχει τίποτα και θέλει να το μοιραστεί με όλο τον κόσμο.

Mην πατάτε το χόρτο. Kαπνίστε το !

Μην τα περιμένετε όλα από την αστυνομία. Χτυπηθείτε μόνοι σας.

Μην απαξιώνετε την αυτοϊκανοποίηση. Είναι σεξ με κάποιον που αγαπάω

Οι γυναίκες είναι θησαυρός. Γι’ αυτό πρέπει να τις θάβουμε!

Μια από τις προκαταλήψεις του ανθρώπινου νου είναι το γεγονός ότι η παρθενιά θεωρείται αρετή.

Σε παρακολουθώ

Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

Ζωντανά αποτελέσματα ποδοσφαίρου

Οι πιο προσφατες ειδησεις απο Blogs. Ξενες αναδημοσιευσεις κειμενων & φωτογραφιων απο ιστολογια.

Ανοικτη Διακυβερνηση » Διαβουλευσεις

Ανοικτη Διακυβερνηση » Προσκλησεις