Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΥΚΛΟΥΣ ΚΑΝΕΙ

Tο μέγεθος της αξίας δεν το ορίζει η παρουσία αλλά το "ανυπόφορο" της απουσίας...

Πλούσιος άνθρωπος δεν είναι εκείνος που έχει τα περισσότερα, αλλά εκείνος που χρειάζεται τα λιγότερα

Όταν τολμάς χάνεις λίγο το βήμα σου
Όταν δεν τολμάς χάνεις τον εαυτό σου.....

Ευτυχία δεν είναι να κάνεις πάντα αυτό που θέλεις,
αλλά να θέλεις αυτό που κάνεις..

Ουδείς ασπονδότερος εχθρός εκ του ευεργηθέντος αχάριστου

Όταν πολεμάς για την λεφτεριά,είσαι κιόλας ελεύθερος - Ν. Καζαντζάκης

Όταν έχεις οποιοδήποτε πρόβλημα,
δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνεις, είναι κάτι που πρέπει να μάθεις.

ΑΡΑΖΩ. Άρα ζω!!!!!!

Ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις τα όνειρα σου να βγουν αληθινά, είναι να ξυπνήσεις...

Ο φόβος δημιουργεί μεγάλη σκιά σε μικρά αντικείμενα.

Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής,
είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται

Καθοριστικό ρόλο σε μια εξαπάτηση δεν παίζει η μαεστρία του απατεώνα, αλλά η διάθεση του θύματος να εξαπατηθεί.

Η ελεύθερη γνώση είναι η γνώση των ελεύθερων

Η ανάρτηση θεμάτων από άλλους ιστότοπους δεν σημαίνει αυτόματα και την αποδοχή μας!

Επίσης δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το περιεχόμενο ενυπόγραφων κειμένων ή σχολίων.

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Η σύνθεση του κεντρώου χώρου περνά από την αντιπαράθεση

Γιώργος Προκοπάκης Του Γιώργου Προκοπάκη.

Ο Νίκος Μπίστης (Ν.Μ., εφεξής) κατέθεσε, την περασμένη εβδομάδα, την πρότασή του για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς (εδώ). Χωρίς, ελπίζω, να παραποιώ τις απόψεις, το δια ταύτα συνοψίζεται στο εξής: μια ομάδα ανθρώπων από την κοινωνία (σχηματικά: πενήντα) ας αναλάβουν την πρωτοβουλία να καλέσουν τα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς και όλο τον χύδην χώρο με σκοπό την ενότητα του χώρου της «λογικής» - με διαδικασίες ενοποίησης και επιλογής ηγεσίας που θα βγουν στην πορεία.
Στο «δια ταύτα» καταλήγει μετά από ανάλυση της συγκυρίας και την αναγνώριση του προφανούς: τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, τόσο ξεχωριστά όσο και αθροιστικά, χάνουν τα κοινωνικά τους στηρίγματα. Το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου 2012, με το αθροιστικό 19%, δημοσκοπικά καταγράφεται πια στο μισό του. Το φάσμα της μη εισόδου στην επόμενη Βουλή, επικρέμαται ήδη. Στην ανάλυσή του ο Ν.Μ. σωστά καταγράφει μια σειρά πολιτικών λαθών, κυρίως της ΔΗΜΑΡ βέβαια της οποίας είναι και στέλεχος. Το ενδιαφέρον είναι το εξής σκεπτικό: η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα τρέξει ασμένως να κρυφτεί πίσω από οποιοδήποτε «ενωτικό σχήμα», ώστε να μη χρεωθεί το μονοψήφιο καταστροφικό ποσοστό. Οπότε, το σάλπισμα των πενήντα της κοινωνίας θα απευθύνεται κυρίως στη ΔΗΜΑΡ.
Το όλο σκεπτικό πάσχει σε ένα βασικό σημείο: δεν ασχολείται με τους λόγους που στέλνουν τα δύο κόμματα, με διαφορετικούς ρυθμούς, στην ανυποληψία. Θεωρεί αρκετό το σχήμα «ο Σαμαράς καρπούται τη σωτηρία και οι άλλοι μένουν με τον μουντζούρη». Προφανώς και συμβαίνει αυτό - όχι αδίκως όμως: η πολιτική των δύο μικρών ηττήθηκε κατά κράτος την περίοδο Αύγουστος-Οκτώβριος 2012. Η υπόθεση «αναδιαπραγμάτευση» τελείωσε στις 3/8/2012 με τη δήλωση Σαμαρά «θα προχωρήσουμε όσοι είναι αποφασισμένοι». Όμως, αμφότεροι οι κεντροαριστεροί εταίροι επιμένουν σε μια επικοινωνιακή πολιτική απευθυνόμενη σε όλο και συρρικνούμενο ακροατήριο η οποία δεν αφορά κανένα, οι θέσεις είναι προσχηματικές και εν τέλει επιτυγχάνουν αντίθετο από το υποτιθέμενο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό έχουν την επίδειξη αγωνιστικότητας έναντι της τρόικας. Να αναφέρω χαρακτηριστικά παραδείγματα: η αντίσταση του Οκτωβρίου με τα εργασιακά και του Μαρτίου με το χαράτσι, πρώτα ανακοινώθηκαν και πήρε δύο εβδομάδες να προσδιορισθεί το αντικείμενο της αντίθεσης! Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις είναι περίπου τραγικό: δεν υπογράφονται συλλογικές συμβάσεις, άρα ούτε και το αντικείμενο του αγώνα της επεκτασιμότητάς τους, ο δε ενιαίος φόρος ακινήτων που ετοιμάζεται είναι πιο θανατηφόρος από το χαράτσι - καπάκι και η παράταση της έκτακτης εισφοράς. Τι να την κάνει η κοινωνία την κεντροαριστερά όταν δίνει λάθος αγώνες; Το άλλο που δεν το χωρά ο νους είναι οι αποκρατικοποιήσεις: Μετά από περιφανή αγώνα μπήκαν ρητώς οι ρήτρες στο Μνημόνιο. Μαζί μ’ αυτές και ρητές αναφορές στις ιδιωτικοποιήσεις. Οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν συναποδεχθεί, πανηγυρίζοντες μάλιστα για την ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων, την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και της ΕΥΑΘ. Σήμερα, με ποιον σκιαμαχούν; Ποιες ρήτρες περιμένουν να ενεργοποιηθούν; Για το κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος δεν έχει αρθρωθεί ούτε λέξη - μόνον για την προστασία εργασιακών δικαιωμάτων τραπεζοϋπαλλήλων!
Το πρόβλημα, λοιπόν, έχει να κάνει με την παντελή απουσία πολιτικής - οποιασδήποτε πολιτικής που να είναι σχετική με τη διαχείριση της κρίσιμης κατάστασης. Απουσία πολιτικής, η επιλογή της συγκυβερνώσας κεντροαριστεράς ήταν η χειρότερη δυνατή: συμμετοχή στην αναδιανομή κρατικών τιμαρίων (με το περίφημο 4-2-1), την προσπάθεια πλασαρίσματος ή διατήρησης θέσεων στη διανομή κρατικού/κοινοτικού χρήματος (ΕΛΓΑ, ΟΑΕΔ, λιμάνια, υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ), υπόκλιση στις πελατείες (δικηγόροι, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι), ουδετερότητα (τουλάχιστον) στην επανατοποθέτηση των συμφερόντων (τράπεζες, δάνεια, μέσα επικοινωνίας) και τα συναφή.
Τα δύο κόμματα της συγκυβερνώσας κεντροαριστεράς έχουν καταλήξει να είναι κελύφη - "κουφάρια" τα λένε στο Χρηματιστήριο. Είναι οργανισμοί που κάποτε είχαν δραστηριότητα και αντικείμενο και σήμερα έχουν καταλήξει να διατηρούνται στη ζωή γιατί έχουν αξία ως «οχήματα ειδικού σκοπού» για τους ιδιοκτήτες των τίτλων - τις δύο ηγεσίες. Δεν υπάρχει παρά υποτυπώδης κομματική δραστηριότητα, δεν παράγεται πολιτική (μπορεί να ανακαλέσει κάποιος έστω μία θέση από το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ του 2011 ή οποιαδήποτε Κεντρική Επιτροπή, ή το πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες να δίνουν οποιαδήποτε προοπτική στη διαχείριση της κρίσιμης κατάστασης;), οι πολιτικές τοποθετήσεις προεξοφλούνται από τους αρχηγούς.
Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι πως «τα άτιμα ψοφάνε» παρά το ότι με ήλιο τα βγάζουμε έξω. Το πρόβλημα είναι οι ηγεσίες των δύο κομμάτων και το πολιτεύεσθαι.
Επανερχόμαστε στην πρόταση Μπίστη. Εάν δεν τεθεί το ζήτημα του πολιτεύεσθαι και της πολιτικής ή τουλάχιστον εάν η πρωτοβουλία συγκρότησης ενός αξιόπιστου «τρίτου πόλου» δεν αναληφθεί σε αντιπαράθεση με τις ηγεσίες των δύο κομμάτων, δεν υπάρχει κανένα εχέγγυο αξιοπιστίας. Εάν δεν αρθούν οι συνθήκες που καταδικάζουν τα κεντροαριστερά κόμματα της συγκυβέρνησης στη σταδιακή απαξίωση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην είναι η γρήγορη απαξίωση η κατάληξη του όποιου ενιαίου σχήματος. Η ενδεχόμενη πρωτοβουλία των πενήντα, δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά το πρόσχημα για την αναρρίχηση στη σωσίβιο λέμβο. Πιθανόν θα βρεθούν οι πενήντα που θέλει ο Ν.Μ. Κατά πάσα βεβαιότητα θα διάκεινται ευμενώς προς το ένα ή άλλο κόμμα. Η απήχηση είναι το ερώτημα!
Μια λεπτομέρεια, πριν πάμε παρακάτω. Η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κρατάει μεν τα κλειδιά, δεν έχει όμως καμιά πολιτική ή ακόμη και συναισθηματική σύνδεση με ένα μεγάλο κομμάτι του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος, πέρα από το βαθύ ΠΑΣΟΚ που έχει ήδη μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά πάσα βεβαιότητα, αυτό το καθόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι του «χώρου» δεν θεωρεί πως μπορεί να έχει σχέση με την κεντροαριστερά εκ συγκολλήσεως. Σε ποιους μπορεί να απευθύνεται, λοιπόν, η συγκεκολλημένη κεντροαριστερά;
Η πρόσκληση Μπίστη με την ομάδα των πενήντα που θα καλέσουν τις δύο ηγεσίες να τα βρουν, έχει το προηγούμενό της στη μνημονιακή μας ιστορία. Το καλοκαίρι του 2011 είχαμε την πρωτοβουλία 32 ανθρώπων με το «Τολμήστε!». Ζητούσαν από τα τότε ισχυρά κόμματα να δώσουν άμεση λύση. Η πρωτοβουλία είχε μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία - δημιούργησε και προσδοκίες. Πλην όμως, η απουσία πολιτικής πρότασης την κατέγραψε απλώς ως μία από τις λίγες εκδηλώσεις «κοινής λογικής» και η ευκαιρία χάθηκε. Να θυμίσω πως πλην του κ. Σαμαρά, ο οποίος έκανε πως δεν τον αφορά, ο κ. Βενιζέλος ασχολιόταν ως παιδονόμος της Κ.Ο. του κόμματός του (και επίδοξος αντιβασιλεύς) με τον κ. Ρομπόπουλο και την κα Αντωνίου, ο δε κ. Κουβέλης έκοβε βόλτες στην πλατεία και ζητούσε από την τότε κυβέρνηση «να τείνει ευήκοον ους στα αιτήματα». Η τύχη τέτοιων πρωτοβουλιών, δυστυχώς, είναι στα χέρια των αποδεκτών των εκκλήσεων. Σήμερα η ιδιοτέλεια των ηγεσιών είναι περισσότερο από προφανής με αποτέλεσμα η τύχη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας να είναι προδιαγεγραμμένη: όσο βολεύει τους αρχηγούς, θα την αγκαλιάσουν για να την καταπιούν.
Η ανασύνθεση του «χώρου» μπορεί να γίνει μόνον σε αντιπαράθεση με τις σημερινές ηγεσίες και τις πολιτικές τους. Οι φαντασιώσεις περί περιορισμού στις πίσω θέσεις των ηγετικών ομάδων, είναι απλές φαντασιώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Θα 'θελα να γκρεμίσω τις πυραμίδες του μυστηρίου και της σιωπής που υπάρχουν γύρω από το πρόσωπό σου.

Μην πασχίζεις να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας , αλλά άνθρωπος αξίας.

ΠΑΙΔΕΙΑ είναι αυτό που μένει αφού ξεχάσεις αυτά που έμαθες στο σχολείο

Η ζωή είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια.

Έχω την δική μου γνώμη , αλλά δεν συμφωνώ πάντα μαζί της.

Αμα θέλω έχω θέληση...... Αλλά δεν θέλω

Παλιά ήμουν αναποφάσιστος,
αλλά τώρα πια δεν είμαι σίγουρος.

Μην αφήνεις αυτό που σε τρώει , να χορτάσει!!!

Η σάτιρα που ενοχλεί , δεν είναι η άδικη αλλά η εύστοχη σάτιρα

Ήρθαν τα αύρια να διώξουν τα σήμερα

Χαμένος δεν είναι αυτός που έπεσε , αλλά αυτός που δεν προσπάθησε να σηκωθεί!!
Πάμπλο Γκαρσία

Όταν υπάρχει κάτι που δεν το ξέρεις,
πως ξέρεις ότι δεν υπάρχει;

Ποιος είναι μεγαλύτερος εγκληματίας, αυτός που ληστεύει μια τράπεζα ή αυτός που την ιδρύει;

Ο κόσμος είναι επικίνδυνος, όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό,
αλλά εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν χωρίς να κάνουν τίποτα.

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε,
τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε

O άνθρωπος ούτε θηρίο είναι ούτε θεός. Είναι ον πολιτικό.

To έγκλημα είναι το ίδιο αποτρόπαιο όποιος και αν το διαπράττει.

ΕΑΜ - ΕΛΑΣ – ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Βρε, ένα κλαδί σπάει, δύο δεν σπάνε. Να είστε ενωμένοι.

Ότι εύχεσαι για μένα, να το δώσει διπλό ο θεός σε σένα!!

Δεν είμαι χοντρός.....
Είμαι κοντός για το βάρος μου

Ημουν Άθεος μέχρι που ανακάλυψα ότι είμαι Θεός
(Θεός+Κλήτος = Θεόκλητος)

Να είστε προσεκτικοί όταν διαβάζετε βιβλία για την υγεία.
Μπορεί να πεθάνετε από τυπογραφικά λάθη

Το να κόψεις το τσιγάρο είναι το ευκολότερο πράγμα.
Εγώ το 'χω κόψει τουλάχιστον δέκα φορές

Το σεξ μεταξύ δύο ανθρώπων είναι ένα πολύ όμορφο πράγμα. Μεταξύ πέντε είναι φανταστικό...

Δημόσιος υπάλληλος είναι εκείνος που έχει ένα πρόβλημα για κάθε λύση.

Ευνούχοι ενωθείτε. Δεν έχετε τίποτα να χάσετε!!

Οι γυναίκες χρειάζονται ένα λόγο για να κάνουν σεξ.

Οι άντρες απλά χρειάζονται ένα μέρος.

Κουμουνιστής είναι εκείνος που δεν έχει τίποτα και θέλει να το μοιραστεί με όλο τον κόσμο.

Mην πατάτε το χόρτο. Kαπνίστε το !

Μην τα περιμένετε όλα από την αστυνομία. Χτυπηθείτε μόνοι σας.

Μην απαξιώνετε την αυτοϊκανοποίηση. Είναι σεξ με κάποιον που αγαπάω

Οι γυναίκες είναι θησαυρός. Γι’ αυτό πρέπει να τις θάβουμε!

Μια από τις προκαταλήψεις του ανθρώπινου νου είναι το γεγονός ότι η παρθενιά θεωρείται αρετή.

Σε παρακολουθώ

Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

Ζωντανά αποτελέσματα ποδοσφαίρου

Οι πιο προσφατες ειδησεις απο Blogs. Ξενες αναδημοσιευσεις κειμενων & φωτογραφιων απο ιστολογια.

Ανοικτη Διακυβερνηση » Διαβουλευσεις

Ανοικτη Διακυβερνηση » Προσκλησεις