Ποιά θα είναι, όμως, τα πρώτα σου βήματα, σε περίπτωση που -μακριά από εμάς κι αχρείαστες να είναι οι συμβουλές- αντιληφθείς ότι μπορεί να έπεσες θύμα χάκερ ή ιστοσελίδα στην οποία έχεις λογαριασμό δεχτεί επίθεση από χάκερ;
Βήμα 1ο- Αλλάζεις κωδικό πρόσβασης
Αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε καν. Μάλιστα, αν χρησιμοποιείς ίδιο e-mail ή password και σε άλλη ιστοσελίδα, αλλάζεις κι εκείνα. Άλλωστε, δε χρειάζονται παρά λίγα λεπτά για να το κάνεις κι ύστερα ξενοιάζεις. Καλό είναι να δημιουργείς κωδικούς πρόσβασης, τους οποίους εύκολα θα θυμάσαι εσύ, αλλά δύσκολα θα μπορούν οι χάκερ να μαντέψουν. Σε αυτό το θέμα θα επανέλθουμε σύντομα αναλυτικότερα.
Βήμα 2ο- Έχε τα μάτια σου ανοικτά για απόπειρες phishing ή κακόβουλα e-mail
Εάν σε επίθεση χάκερ, το email σου "εκτεθεί", τότε είναι πολύ πιθανό οι scammers- spammers να προσπαθήσουν να σου στείλουν κακόβουλα μηνύματα. Γι' αυτό τα μάτια σου δεκατέσσερα, κάτι που καλό είναι να κάνεις, άλλωστε, ούτως ή άλλως. Μην ανοίγεις συνημμένα αρχεία ούτε να κάνεις κλικ σε συνδέσμους, ακόμη κι αν προέρχονται από φίλους/ γνωστούς σου, μιας κι είναι πολύ πιθανό να οδηγηθείς σε "μολυσμένη" ιστοσελίδα που θα προσπαθήσει να κλέψει πληροφορίες ή να εγκαταστήσει στον υπολογιστή σου κακόβουλο λογισμικό.
Βήμα 3ο- Προειδοποίησε την εταιρεία για απάτη στην πιστωτική σου κάρτα
Με αυτό τον τρόπο θα ελέγχονται από την εταιρεία ή την τράπεζα η όποια οικονομική συναλλαγή ή το άνοιγμα κάποιου νέου λογαριασμού στο όνομά σου, ώστε να μη σου έρθει κανένα αστρονομικό ποσό και δεν είμαστε για "ανοίγματα" τέτοια εποχή. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να σου δώσουν τόσο οι τράπεζες όσο κι οι εταιρείες πιστωτικών καρτών.
Βήμα 4ο- Παρακολουθείς ο ίδιος λογαριασμούς
Επειδή κάποιος μπορεί να αποσπάσει τον αριθμό/στοιχεία της πιστωτικής σου κάρτας ή του τραπεζικού λογαριασμού μέσω malware στον υπολογιστή σου, επιβάλλεται να παρακολουθείς τους λογαριασμούς που σου αποστέλλονται. Σε περίπτωση που εντοπίσεις κάποια αδικαιολόγητη χρέωση, μάθε σε τι οφείλεται. Δες αν η τράπεζά ή το χρηματοπιστωτικό σου ίδρυμα παρέχει ειδοποιήσεις μέσω e-mail όταν κάποιος χρησιμοποιεί την πιστωτική σου κάρτα. Ίσως, ακόμα να θελήσεις να κλείσεις τους υπάρχοντες λογαριασμούς σου και να ανοίξεις καινούριους, αν πιστεύεις ότι τα στοιχεία σου έχουν κλαπεί.
Βέβαια, το γεγονός ότι έχουμε πει όλα τα παραπάνω, δε σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα μας χρειαστούν. Απλά, καλό είναι να γνωρίζουμε τι να κάνουμε σε ανάλογη περίπτωση, ώστε να μην τρέχουμε και δε φτάνουμε εκείνη τη στιγμή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου