Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΥΚΛΟΥΣ ΚΑΝΕΙ

Tο μέγεθος της αξίας δεν το ορίζει η παρουσία αλλά το "ανυπόφορο" της απουσίας...

Πλούσιος άνθρωπος δεν είναι εκείνος που έχει τα περισσότερα, αλλά εκείνος που χρειάζεται τα λιγότερα

Όταν τολμάς χάνεις λίγο το βήμα σου
Όταν δεν τολμάς χάνεις τον εαυτό σου.....

Ευτυχία δεν είναι να κάνεις πάντα αυτό που θέλεις,
αλλά να θέλεις αυτό που κάνεις..

Ουδείς ασπονδότερος εχθρός εκ του ευεργηθέντος αχάριστου

Όταν πολεμάς για την λεφτεριά,είσαι κιόλας ελεύθερος - Ν. Καζαντζάκης

Όταν έχεις οποιοδήποτε πρόβλημα,
δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνεις, είναι κάτι που πρέπει να μάθεις.

ΑΡΑΖΩ. Άρα ζω!!!!!!

Ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις τα όνειρα σου να βγουν αληθινά, είναι να ξυπνήσεις...

Ο φόβος δημιουργεί μεγάλη σκιά σε μικρά αντικείμενα.

Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής,
είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται

Καθοριστικό ρόλο σε μια εξαπάτηση δεν παίζει η μαεστρία του απατεώνα, αλλά η διάθεση του θύματος να εξαπατηθεί.

Η ελεύθερη γνώση είναι η γνώση των ελεύθερων

Η ανάρτηση θεμάτων από άλλους ιστότοπους δεν σημαίνει αυτόματα και την αποδοχή μας!

Επίσης δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το περιεχόμενο ενυπόγραφων κειμένων ή σχολίων.

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Ο λόγος που είμαστε αγανακτισμένοι

Γράφει ο Γιάννης Δερμούσης
 
Ακούγονται πολλές απόψεις, ακόμα και από διαφορετικές κατευθύνσεις, ότι το κίνημα των αγανακτισμένων, είναι απλά μία μορφή διαμαρτυρίας για την κατάσταση που βρέθηκαν κάποιοι, αλλά ουσιαστικά δεν προσφέρει τίποτα, και δεν δίνει λύσεις. Ο κόσμος όμως στους δρόμους, δεν είναι αγανακτισμένος μόνο για τους μισθούς, τις συντάξεις, την ακρίβεια, τους φόρους, και την ανεργία. Είναι κυρίως αγανακτισμένος επειδή προσπαθούν να τον πείσουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Γνωρίζει όμως ότι υπάρχει, είναι απόλυτα ρεαλιστική, είναι η μόνη δίκαιη και σωστή λύση, και την ξέρουν όλοι. Είναι αυτή που ακούγεται και απαιτείται από όλους, με απλό και "λαϊκό" τρόπο: Να πληρώσουν εκείνοι που τα φάγανε, πλουτήσαν, και που εξακολουθούν να τα τρώνε.
 
Κάθε χρόνο διαβάζουμε σε διεθνείς αξιολογήσεις, ότι η Ελλάδα έχει από τον πιο υψηλό δείκτη διαφθοράς, και από τα μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής παγκοσμίως. Με τέτοια μεγάλη ιστορία ως έθνος, θα έπρεπε να γνωρίζουμε καλύτερα, ότι το μοναδικό έσοδο για κάθε κράτος προέρχεται από τους φόρους που εισπράττει. Εμείς όχι .............μόνο δεν μαζεύουμε τους φόρους μας, αλλά τους αυξάνουμε, επιβαρύνοντας αυτούς που αναγκαστικά τους πληρώνουν (κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι). Το έλλειμμα που έχουμε, ακόμα και όταν ήταν διψήφιο, δεν θεωρείται καθόλου μεγάλο (το χρέος και οι τόκοι του είναι!). Αν θέταμε πρώτη μας προτεραιότητα, την πάταξη μεγάλου μέρους της φοροδιαφυγής, και την είσπραξη των εσόδων, άμεσα, όχι μόνο θα μηδενιζόταν το έλλειμμα, αλλά υπολογισμένα θα υπήρχε και πλεόνασμα. Έχοντας πλεόνασμα, οι αγορές δεν έχουν κανένα λόγο να μην δανείσουν, και η Ευρώπη, αν της θέταμε αυτόν και μόνο το στόχο, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να μας στηρίξει μέχρι να τον υλοποιήσουμε.
 
Από 'κει και πέρα, ο μόνος λόγος που θα χρειαζόταν να δανειστούμε, θα ήταν μόνο για την εξόφληση προηγούμενων χρεών, μειώνοντας τα σταδιακά, με μέρος από το πλεόνασμα. Αν πάλι καταφέρναμε να μειώσουμε περεταίρω τη φοροδιαφυγή, και ξεκινούσαμε να εισπράττουμε και των προηγούμενων ετών (όχι με πρόστιμα που μπορεί να γονατίσουν την αγορά, αλλά μόνο με τους φόρους που δεν πληρωθήκαν), θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να μιλάμε σοβαρά, για ανάπτυξη, παιδεία, περίθαλψη, πρόνοια, και θεού θέλοντος, για αξιοπρεπείς συντάξεις και μισθούς, και στον ιδιωτικό, και στο δημόσιο τομέα.
 
Αντίθετα αυτό που ξεκίνησε να γίνεται (και συνεχίζεται), είναι μόνο η μείωση των δαπανών, και μάλιστα, όχι αυτές που οφείλονται στη τεράστια διαφθορά (υπερχρεώνοντας έργα, προμήθειες, και συμβάσεις), αλλά δίνοντας βάρος και προτεραιότητα, σε μειώσεις μισθών, συντάξεων, απολύσεις (συμβασιούχων και βλέπουμε), φόρους, και αποκρατικοποιήσεις, που ήδη έχουν οδηγήσει σε μεγάλη ύφεση και ανεργία. Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε αγανακτισμένοι.
 
Είναι σαν να υπάρχει μια μεγάλη επιχείρηση/βιομηχανία, που δεν εισπράττει τίποτα από τους μεγάλους της πελάτες, και έχει έσοδα μόνο από πελάτες λιανικής, που ενώ είναι πολλοί, δεν κάνουν όμως μεγάλο τζίρο. Ταυτόχρονα το τμήμα προμηθειών αγοράζει κατά πολύ υπερχρεωμένες τις πρώτες ύλες, και ότι άλλο χρειάζεται (ή μη), έχει προσλάβει υπεράριθμο προσωπικό, κυρίως σε διοικητικές θέσεις, με άδικα ανόμοιους μισθούς, ενώ έχει μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στην παραγωγή και στις πωλήσεις. Τέλος αναγκάζεται να παίρνει δάνεια, όχι για να αναπτυχθεί, αλλά απλά για να συντηρηθεί. Πολύ γρήγορα βρίσκεται σε κρίση, και αντί να φροντίσει να εισπράξει από τους πελάτες που δεν πληρώνουν, αυξάνει τις τιμές των προϊόντων, μειώνοντας ακόμα πιο πολύ τις πωλήσεις. Στις δαπάνες, αντί να φροντίσει να ελέγξει τις προμήθειες, και να οργανώσει καλύτερα το προσωπικό ώστε να είναι πιο παραγωγικό, μειώνει μισθούς και απειλεί με απολύσεις. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι διακεκριμένος οικονομολόγος, για να καταλάβει, ότι μία τέτοια επιχείρηση έχει σοβαρό πρόβλημα management.
 
Το ίδιο συμβαίνει φυσικά και σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, που αντί το κράτος να φροντίσει για την εξυγίανση τους, όπως θα κάνει όταν την αναλάβει ένας ιδιώτης, αποφασίζει να τις ξεπουλήσει, ξεκινώντας μάλιστα από τις πιο κερδοφόρες. Όμως όλα αυτά τα έχουμε πληρώσει εμείς, και είναι δική μας περιουσία, και γι' αυτό είμαστε αγανακτισμένοι.
 
Και για να γυρίσουμε πάλι στη φοροδιαφυγή, σε πίνακα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (http://www.gsis.gr/doyaudit/crdoy2011y.html) φαίνεται το ποσοστό υποθέσεων που είναι εκκρεμείς στις εφορίες (όχι μόνο που δεν έχουν εισπραχτεί, αλλά που δεν έχουν καν ελέγχθει) από αυτές που εντόπισε το ΣΔΟΕ για το πρώτο εξάμηνο. Το ποσοστό εκκρεμών υποθέσεων είναι γύρω στο 70%, και αυτές είναι φυσικά μόνο οι περιπτώσεις που κατάφερε (ή ήθελε) να εντοπίσει το ΣΔΟΕ. Αυτό, πιστεύω πως δείχνει, την πραγματική διάθεση που υπάρχει, να ασχοληθούν σοβαρά με τη φοροδιαφυγή, και τα πραγματικά έσοδα. Αυτός είναι λόγος να είμαστε αγανακτισμένοι.
 
Και φυσικά η δικαιολογία που κυρίως ακούγεται, είναι, ότι είναι τεχνικά πάρα πολύ δύσκολο, να εντοπιστεί η φοροδιαφυγή, η διαφθορά, και το μαύρο χρήμα. Η αλήθεια είναι όμως, πως η πληροφορία αυτή υπάρχει αποθηκευμένη, και βρίσκεται στις βάσεις δεδομένων των τραπεζών. Κάθε μορφής συναλλαγή που πραγματοποιείται καταγράφεται, και κάθε τραπεζικός ή επενδυτικός λογαριασμός αντιστοιχεί σε ΑΦΜ φυσικού προσώπου ή εταιρίας. Εκτός από την περίπτωση συναλλαγών που γίνονται μόνο με μετρητά, δεν καταθέτονται σε τράπεζες ή επενδύσεις (εδώ ή έξω), και δεν πραγματοποιείται κάποια μεγάλη αγορά, (δηλαδή τα φυλάει κάποιος στο στρώμα του), όλες οι άλλες περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα να εντοπιστούν.
 
Αρκεί να υλοποιηθεί ένα σύστημα, που θα ελέγχει αυτόματα όλες τις κινήσεις για κάθε λογαριασμό, και θα κάνει αντιστοίχηση, με τα ποσά που έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις. Το σύστημα Elenxis που έχει υλοποιηθεί, είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς όμως να ελέγχει αυτόματα όλους τους λογαριασμούς, αλλά, ενώ ανακοινώθηκε, δεν γνωρίζω γιατί είναι ακόμα και αυτό στον πάγο. Ένα αυτόματο ολοκληρωμένο σύστημα όχι μόνο θα είχε τη δυνατότητα να εντοπίσει και να καταγράψει περιπτώσεις φοροδιαφυγής, αλλά και οποιαδήποτε άλλη ύποπτη συναλλαγή που μπορεί να προέρχεται και από τον δημόσιο τομέα. Το μόνο που θα χρειάζεται να κάνει η Κυβέρνηση, θα είναι να απαιτήσει πρόσβαση ή πληροφορίες και για ξένους λογαριασμούς, και φυσικά να φροντίσει να εισπράξει τους φόρους και να ελέγξει ύποπτες συναλλαγές.
 
Η είσπραξη των φόρων είναι η μοναδική πηγή εσόδων. Η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς είναι ίσως η μοναδική δίκαιη και βιώσιμη λύση. Η πληροφορία υπάρχει. Όσο κάποιοι, από όλες τις μεριές, προστατεύουν μόνο τα συμφέροντα τους και των πελατών τους, εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε προβληματισμένοι, αγανακτισμένοι, και αποφασισμένοι!
 
 
Γιάννης Δερμούσης
Προγραμματιστής, Δημ. Υπάλληλος
Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Θα 'θελα να γκρεμίσω τις πυραμίδες του μυστηρίου και της σιωπής που υπάρχουν γύρω από το πρόσωπό σου.

Μην πασχίζεις να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας , αλλά άνθρωπος αξίας.

ΠΑΙΔΕΙΑ είναι αυτό που μένει αφού ξεχάσεις αυτά που έμαθες στο σχολείο

Η ζωή είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια.

Έχω την δική μου γνώμη , αλλά δεν συμφωνώ πάντα μαζί της.

Αμα θέλω έχω θέληση...... Αλλά δεν θέλω

Παλιά ήμουν αναποφάσιστος,
αλλά τώρα πια δεν είμαι σίγουρος.

Μην αφήνεις αυτό που σε τρώει , να χορτάσει!!!

Η σάτιρα που ενοχλεί , δεν είναι η άδικη αλλά η εύστοχη σάτιρα

Ήρθαν τα αύρια να διώξουν τα σήμερα

Χαμένος δεν είναι αυτός που έπεσε , αλλά αυτός που δεν προσπάθησε να σηκωθεί!!
Πάμπλο Γκαρσία

Όταν υπάρχει κάτι που δεν το ξέρεις,
πως ξέρεις ότι δεν υπάρχει;

Ποιος είναι μεγαλύτερος εγκληματίας, αυτός που ληστεύει μια τράπεζα ή αυτός που την ιδρύει;

Ο κόσμος είναι επικίνδυνος, όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό,
αλλά εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν χωρίς να κάνουν τίποτα.

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε,
τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε

O άνθρωπος ούτε θηρίο είναι ούτε θεός. Είναι ον πολιτικό.

To έγκλημα είναι το ίδιο αποτρόπαιο όποιος και αν το διαπράττει.

ΕΑΜ - ΕΛΑΣ – ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Βρε, ένα κλαδί σπάει, δύο δεν σπάνε. Να είστε ενωμένοι.

Ότι εύχεσαι για μένα, να το δώσει διπλό ο θεός σε σένα!!

Δεν είμαι χοντρός.....
Είμαι κοντός για το βάρος μου

Ημουν Άθεος μέχρι που ανακάλυψα ότι είμαι Θεός
(Θεός+Κλήτος = Θεόκλητος)

Να είστε προσεκτικοί όταν διαβάζετε βιβλία για την υγεία.
Μπορεί να πεθάνετε από τυπογραφικά λάθη

Το να κόψεις το τσιγάρο είναι το ευκολότερο πράγμα.
Εγώ το 'χω κόψει τουλάχιστον δέκα φορές

Το σεξ μεταξύ δύο ανθρώπων είναι ένα πολύ όμορφο πράγμα. Μεταξύ πέντε είναι φανταστικό...

Δημόσιος υπάλληλος είναι εκείνος που έχει ένα πρόβλημα για κάθε λύση.

Ευνούχοι ενωθείτε. Δεν έχετε τίποτα να χάσετε!!

Οι γυναίκες χρειάζονται ένα λόγο για να κάνουν σεξ.

Οι άντρες απλά χρειάζονται ένα μέρος.

Κουμουνιστής είναι εκείνος που δεν έχει τίποτα και θέλει να το μοιραστεί με όλο τον κόσμο.

Mην πατάτε το χόρτο. Kαπνίστε το !

Μην τα περιμένετε όλα από την αστυνομία. Χτυπηθείτε μόνοι σας.

Μην απαξιώνετε την αυτοϊκανοποίηση. Είναι σεξ με κάποιον που αγαπάω

Οι γυναίκες είναι θησαυρός. Γι’ αυτό πρέπει να τις θάβουμε!

Μια από τις προκαταλήψεις του ανθρώπινου νου είναι το γεγονός ότι η παρθενιά θεωρείται αρετή.

Σε παρακολουθώ

Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

Ζωντανά αποτελέσματα ποδοσφαίρου

Οι πιο προσφατες ειδησεις απο Blogs. Ξενες αναδημοσιευσεις κειμενων & φωτογραφιων απο ιστολογια.

Ανοικτη Διακυβερνηση » Διαβουλευσεις

Ανοικτη Διακυβερνηση » Προσκλησεις