Σύμφωνα με τις αναλύσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, υπάρχει κενό εκπροσώπησης του ευρύτερου χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, εξαιτίας της μετακίνησης του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις του οικονομικού φιλελευθερισμού και της μετακίνησης των άλλων δυνάμεων της Αριστεράς σε «παλαιοκομμουνιστικές και αντιευρωπαϊκές θέσεις, παίρνοντας διαζύγιο από την ουσιαστική, προοδευτική διαχείριση των σύγχρονων προβλημάτων».
Από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κουβέλης προέβαλε ως ανάγκη των καιρών τη συσπείρωση του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και του ριζοσπαστικού μεταρρυθμισμού. Μάλιστα, ουσιαστικά σκιαγράφησε στο δίπολο «όχι στο νεοφιλελευθερισμό, όχι και στον αριστερόστροφο λαϊκισμό» την κόκκινη γραμμή που θέτει προς τις δυνάμεις που θα συσπειρωθούν στο σχέδιο ανασυγκρότησης του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου, είτε πρόκειται για κοινωνιστές είτε για εκσυγχρονιστές.
«Μέσα στις δραματικές συνθήκες της οικονομικής κρίσης, της ρευστοποίησης της κοινωνίας, της αμφισβήτησης του σημερινού παρηκμασμένου πολιτικού συστήματος καταγράφεται παντού η αναγκαιότητα για ένα νέο πολιτικό σύστημα με την ανάδειξη νέων πολιτικών υποκειμένων», είπε ο κ. Κουβέλης.
Έτσι, καλεί σε ένα κοινό πολιτικό σχέδιο για τη μετακίνηση της πολιτικής από τη συντηρητική θέση που σήμερα βρίσκεται προς ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση.
Θεωρεί ότι πρέπει να συσπειρωθούν πολίτες και δυνάμεις από το χώρο της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας, υπέρ ενός προγράμματος «ριζοσπαστικών μεταρρυθμιστικών αλλαγών, καθώς και πέρα από τη ρητορική μιας Αριστεράς που με ταχύτητα επιστρέφει στο παρελθόν».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν φτάνει να καταγγέλλεις και να καταψηφίζεις το μνημόνιο, αλλά πρέπει να καταγράφεις και να διεκδικείς εκείνη την πολιτική «που δεν εγκλωβίζεται σε μια γενική και αόριστη αντιμνημονιακή αναφορά, αλλά παλεύει να δώσει απάντηση και μάλιστα απάντηση ρεαλιστική, απάντηση ευθύνης στα υπαρκτά προβλήματα των πολιτών, της κοινωνίας και της χώρας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου