
Ασύρματο ευρωζωνικό δίκτυο για 250 ταυτόχρονα χρήστες έχει από χθες η πρωτεύουσα του νομού, αφού εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα «INTEREGG 3» ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία, προϋπολογισμού 127.000 ευρώ, που υλοποιεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και την Περιφέρεια του Λέτσε.
Την έναρξη της λειτουργίας του συγκεκριμένου προγράμματος ανακοίνωσαν σε χθεσινές τους δηλώσεις από καφετέρια της κεντρικής πλατείας του Πύργου ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, ο αντινομάρχης Παναγιώτης Πλατανιάς και ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Πληροφορικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας Παρασκευάς Λυκουριώτης. Το ασύρματο ευρωζωνικό δίκτυο που έχει αναπτύξει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας στηρίζεται σε πέντε αναμεταδότες, οι οποίοι και έχουν τοποθετηθεί σε πέντε σημεία της πόλης και συγκεκριμένα στο Λάτσειο, την Μητρόπολη, το διοικητήριο, το ΤΕΙ ενώ εντός των ημερών τοποθετείται και ο 5ος στο κτίριο του «Σωσίπολις».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του νομάρχη Χαράλαμπου Καφύρα, με τη δημιουργία του συγκεκριμένου δικτύου στο πλαίσιο της ευρωζωνικότητας, μπορούν ταυτόχρονα 250 χρήστες, είτε πολίτες, είτε επισκέπτες και επαγγελματίες, να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, έχοντας απλώς έναν φορητό υπολογιστή. Ο αντινομάρχης Παναγιώτης Πλατανιάς με τη σειρά του ευχαρίστησε τόσο το Πανεπιστήμιο Πατρών που δέχθηκε ως εταίρο τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας, όσο την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο του Λέτσε της Ιταλίας για τη συμβολή τους στην υλοποίηση του προγράμματος. Στις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες προκειμένου να συνδεθούν στο ασύρματο ιντερνέτ της Νομαρχίας, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Πληροφορικής της Παρασκευάς Λυκουριώτης.
Πώς θα συνδεθείτε
Η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι συνολικής διαμοιραζόμενης χωρητικότητας 24 Mbps και προς το παρόν επιτρέπει την πρόσβαση μέχρι και 250 χρηστών ταυτόχρονα (~100 kbps ελάχιστη ονομαστική χωρητικότητα ανά χρήστη).
Οι περιοχές του Πύργου στις οποίες έχουν αυτή τη στιγμή και τοποθετηθεί μεταδότες είναι:
1. Κεντρική Πλατεία του Πύργου, περιοχή Δημαρχείου Πύργου
2. Περιοχή Επισκοπής
3. Πεζόδρομος Νομαρχίας προς την πλευρά της ΔΟΥ
4. ΤΕΙ Πύργου
5. Άμεσα θα επεκταθεί για να καλύψει τον περιβάλλοντα χώρο του Ινστιτούτου Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας ενώ έχει τη δυνατότητα μελλοντικής διασύνδεσης με άλλα ασύρματα δίκτυα τα οποία θα αναπτυχθούν από ιδιώτες ή δημόσιους οργανισμούς προκειμένου να καλύψει μεγαλύτερες περιοχές της πόλης του Πύργου αλλά και άλλων πόλεων της Ηλείας.
Για τη σύνδεση στο δίκτυο είναι απαραίτητος ένας υπολογιστής με θύρα ασύρματου δικτύου 802.11b/g, καθώς και στοιχεία ταυτοποίησης του χρήστη (username, password) τα οποία εμφανίζονται στην αρχική σελίδα του φυλλομετρητή όταν ο χρήστης συνδεθεί στο ασύρματο δίκτυο.
Τα πλεονεκτήματα
Η εγκατάσταση, η λειτουργία και η διασύνδεση των πέντε σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης με το Ιντερνετ, δηλαδή το Μητροπολιτικό Ασύρματο Δίκτυο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας στον Πύργο (ΜΑΔΝΑΗΠ) αναμένεται να έχει μόνο θετικά αποτελέσματα καθώς:
Η περιοχή μας διαθέτει σημαντικούς φορείς γνώσης που αποτελούν βασικούς πυρήνες παραγωγής αλλά και διάθεσης τεχνογνωσίας στην Πληροφορική και τις Επικοινωνίες (π.χ.: ΤΕΙ Πατρών, Παράρτημα Πύργου)
Υπάρχει σημαντικός αριθμός επαγγελματιών και δομών κατάρτισης στις νέες τεχνολογίες
Έχουμε μια σχετικά καλή διάρθρωση της ηλικιακής πυραμίδας του πληθυσμού με σχεδόν υψηλά ποσοστά εκπαίδευσης του νεανικού πληθυσμού
Είναι σημαντικός ο βαθμός εξοικείωσης των νέων με τις τεχνολογίες επικοινωνίας (φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα με δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης στο Ιντερνετ).
Η πρόσβαση είναι ελεύθερη - δωρεάν χωρίς κανένα κόστος για τους χρήστες.
Μέσα από ένα σύνολο συσκευών συμβατών με τα κατάλληλα πρωτόκολλα επικοινωνίας, όπως φορητοί υπολογιστές, έξυπνες συσκευές χειρός (κινητά τηλέφωνα, ασύρματες κάμερες, παιχνιδομηχανές κλπ.) ο χρήστης του Μητροπολιτικού Ασύρματου Δικτύου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει για τις ακόλουθες εργασίες:
Πλοήγηση στο Ιντερνέτ
Ανταλλαγή αρχείων και online επικοινωνία
Πρόσβαση σε εφαρμογές πολυμέσων για τη λήψη εικόνων, βίντεο και μουσικής
Λήψη ενημερωτικού ή εκπαιδευτικού περιεχομένου
Προβολή μηνυμάτων διαφημιστικού ή άλλου περιεχομένου
Υπηρεσίες ψυχαγωγίας ή κοινωνικής δικτύωσης
Υπηρεσίες που βασίζονται στη γεωγραφική τοποθεσία του χρήστη
Αυτόματη λήψη ή παροχή άλλων εξειδικευμένων δεδομένων και πληροφοριών (όπως τηλεργασία, τηλεπιτήρηση κλπ).
«Οικολογικό» και ακίνδυνο
Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι, εκτός από τα προφανή του πλεονεκτήματα, την αποφυγή των καλωδίων, το μικρό κόστος ανά χρήστη, την αξιοπιστία και την ανεκτικότητα σε παρεμβολές και ψηφιακό θόρυβο, την ασφάλεια και το φιλτράρισμα των συνδεδεμένων χρηστών, την επεκτασιμότητα κλπ., το σύστημα της ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Ιντερνετ σέβεται το φυσικό περιβάλλον καθώς το Μητροπολιτικό Ασύρματο Δίκτυο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας στον Πύργο μπορεί να χαρακτηρισθεί ως έργο οικολογικό και "μικρής κλίμακας" αφού εξ ολοκλήρου υλοποιείται εντός του οικιστικού ιστού της πόλης και το τοπίο δεν επιβαρύνεται από τις πέντε ασήμαντου ύψους κεραίες.
Το σημαντικότερο: Το Μητροπολιτικό Ασύρματο Δίκτυο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας στον Πύργο δεν μπορεί να επιφέρει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την έκθεση σε ραδιοσυχνότητες, αφού τα έργα υποδομής της ασύρματης τεχνολογίας σχετίζονται με την εκπομπή ραδιοκυμάτων που είναι περιορισμένα και θεωρούνται ασφαλή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα ισχύοντα διεθνή, ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα.
Παρά τις όποιες μέχρι σήμερα αδυναμίες των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής μας στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της ασύρματης δικτύωσης, το Μητροπολιτικό Ασύρματο Δίκτυο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας στον Πύργο αναμένεται να συμβάλλει:
στην προώθηση της χρήσης των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών στις οικίες, τις υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις
στην ενίσχυση της συμβολής του κλάδου της Τεχνολογίας της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών στην τοπική οικονομία
στην προώθηση της επιχειρηματικότητας στους σχετικούς τομείς
στη βελτίωση της καθημερινής ζωής και στην ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στην Ψηφιακή Ελλάδα και, τέλος,
στην ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης για τον πολίτη, καθώς θα αυξηθεί η σχετική ζήτηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου