Μια λεπτομερέστατη όμως εξέταση από κτηνίατρο των Τρικάλων έδειξε ότι το ζώο έφερε θλαστικό τραύμα και αιμάτωμα στον θώρακα, ωστόσο δεν εντοπίστηκε ανοιχτό τραύμα στο σώμα του από είσοδο βολίδας πυροβόλου όπλου, γεγονός που ίσως να οφείλεται και στην κατάσταση σήψης του ζώου. Περαιτέρω στοιχεία της αυτοψίας δεν αποκλείουν η αρκούδα να κατέληξε από πτώση σε παρακείμενο γκρεμό κι όχι από πυροβόλο όπλο. Ο πυροβολισμός της πάντως δεν αποκλείεται, και η ιστολογική εξέταση θα φωτίσει τα ακριβή αίτια του θανάτου της. Είναι χαρακτηριστικό πως ο δράστης ή εκδρομείς που βρέθηκαν στην περιοχή και είδαν τη νεκρή αρκούδα έκοψαν το αριστερό πόδι της αρκούδας και το πήραν ως... λάφυρο.
Η αρκούδα βρέθηκε κοντά στη γέφυρα της Αγίας Παρασκευής, ένα βλαχοχώρι που στη γλώσσα των ντόπιων είναι γνωστό ως Τζούτζια και τον χειμώνα είναι ακατοίκητο. Το ζώο εντόπισαν επισκέπτες που βρέθηκαν στο χωριό για την Πρωτομαγιά, καθώς οι μόνιμοι κάτοικοί του είναι κτηνοτρόφοι που μετακομίζουν με τα κοπάδια τους στα χαμηλά για να ξεχειμωνιάσουν.
Η καφέ αρκούδα παραμένει αυστηρά προστατευόμενο είδος στην Ελλάδα και την Ευρώπη, και ο φόνος και η δημόσια έκθεσή της από τον άνθρωπο τιμωρούνται από τον νόμο με ποινή φυλάκισης. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι στην Ελλάδα ζουν περί τις 250 καφέ αρκούδες και μοναδική απειλή τους είναι ο άνθρωπος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου