Αυτά βέβαια εδώ στο δυτικό κόσμο και όχι στις απανταχού αποικίες τις οποίες εκμεταλλευόταν σκληρά για να δημιουργεί πλούτο.
Η υπερπαραγωγή υλικών αγαθών από τον δυτικό καπιταλισμό έκανε προσιτή την τιμή τους και έτσι όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα διαχύθηκαν στην πλειοψηφία του δυτικού πληθυσμού οι οποίοι αποτελούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία την εκμεταλλευόμενη εργατική τάξη.
Όλοι έχουν από ένα αυτοκινητάκι , ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και ένα smartphone τα οποία ανεβάζουν την ποιότητα της ζωής, την καλοπέραση και την ευδαιμονία τους.
Ο καπιταλισμός ωφέλησε πολύ την ανθρωπότητα, έστω την δυτική πλευρά της. Σε σχέση με την δουλοπαροικία και την φεουδαρχία ήταν μια πραγματική επανάσταση.
Όμως παρά την διάχυση κάποιων υλικών αγαθών στην κοινωνία, τη βελτίωση της θέσης του ανθρώπου το οικονομικό αυτό σύστημα δεν έπαψε να δημιουργεί ανισότητα και συγκέντρωση πλούτου σε λίγους.
Δεν είναι τυχαία η σημερινή τοποθέτηση της κ. Λαγκαρντ στη σύνοδο των G20 στην Κίνα πως δεν βαδίζει καλά η "ελεύθερη οικονομία ".
Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, περιορισμοί στο εμπόριο, κρίση στους χρηματιστηριακούς θεσμούς.
Η κρίση έχει ξεκινήσει, είναι εσωτερική μέσα στη φιλελεύθερη οικονομία και πλέον δεν είναι δυνατή η παραδοσιακή καπιταλιστική λύση της μόχλευσης του χρήματος (Δημιουργία πλούτου χωρίς αντίκρισμα ).
Και ενώ η κοινωνία περνάει καλά και δεν θέλει να χάσει τα προνόμια της το χρηματιστικό (χρηματιστηριακό και τραπεζικό) κεφάλαιο δεν θέλει να υποστεί απώλειες.
Αυτοί λοιπόν που θα ανατρέψουν το οικονομικό σύστημα δεν είναι οι αγανακτισμένοι από την πείνα πολίτες αλλά οι ίδιοι άπληστοι, ανέντιμοι , ανήθικοι , απατεώνες που κατέχουν το χρήμα και δεν μπορούν να διανοηθούν ότι θα μειωθεί ο ρυθμός αύξησης του πλούτου τους.
Έτσι βαδίζουμε ολοταχώς σε μικρούς εθνικούς πολέμους που το διακύβευμα τους θα είναι η καταστροφή των παραγωγικών μέσων της αντίπαλης χώρας και η ιδιοποίηση του πλούτου της.
Και μην ακούσω αηδίες ότι πολεμάνε τα Έθνη για τη σημαία και άλλα ιδανικά πατριωτικά.
Για τα αφέντη το φαΐ γίνεται λόγος.